6 din 10 români spun că sunt fericiți. Cum stăm în clasamentul ONU

Data actualizării: Data publicării:
oameni fericiti

6 din 10 români declară că sunt mai degrabă fericiți decât nefericiți, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții din România (ICCV). Totuși, raportul ONU despre nivelul de fericire din lume în anul 2016 plasează România pe locul 57. Oamenii cei mai fericiți locuiesc în Norvegia, Danemarca și Islanda. 

oameni fericiti

20 martie a fost declarată de ONU Ziua Fericirii. Cercetarea realizată de ICCV a arătat că nivelul declarat al fericirii românilor este în creştere. Cu toate acestea rămâne dintre cele mai mici din Europa. Ne putem compara cu locuitorii din Ungaria şi Bulgaria, la acest capitol. De asemenea, sociologii atrag atenţia că, de multe ori, respondentii confunda fericirea cu satisfacţia si le definesc la fel.

Norvegia, cea mai fericită țară din lume

Organizația Națiunilor Unite (ONU) măsoară gradul de fericire nu în funcție de ce spun respondenții ci pe baza unui punctaj global care include șase factori: PIB-ul per locuitor, sprijin social, speranţa pentru o viaţă sănătoasă, libertatea de a face schimbări în viaţă, generozitate şi încredere. 

Obiectivul acestui clasament anual este acela de a furniza un nou instrument folositor guvernelor, companiilor şi societăţii civile, pentru a ajuta ţările din lumea întreagă să găsească metode mai bune pentru a asigura bunăstarea cetăţenilor lor. Autorii raportului au îndemnat guvernele lumii să urmeze exemplul Emiratelor Arabe Unite şi al altor ţări care au înfiinţat ministere ale Fericirii.

Anul acesta Norvegia a depășit Danemarca și ocupă primul loc în topul celo mai fericite țări din lume. Podiumul este ocupat în continuare de Danemarca, care se află pe locul 2, și Islanda, care este pe locul trei. 

1.Norvegia - 7.537 de puncte

2.Danemarca - 7.222

3.Islanda - 7.504

4.Elveția - 7.494

5.Finlanda - 7.469

6.Olanda - 7.377

7.Canada - 7.316

8.Noua Zeelandă - 7.314 

9.Australia - 7.284

10.Suedia - 7.285

Germania se află pe locul al 16-lea, Marea Britanie pe locul al 19-lea, iar Franţa pe poziţia a 31-a. Statele Unite au pierdut un loc faţă de clasamentul de anul trecut şi se află pe locul al 14-lea. România se afla pe poziţia a 57-a cu un scor mediu de 5.825. De ce sunt țările Nordice cele mai fericite? Cercetătorii spun că factorii principali sunt că au un sistem de ajutoare sociale bine pus la punct și nu există corupție. 

Ţările din Africa Subsahariană, alături de Siria şi Yemen, ocupă în 2017 ultimele locuri în raportul anual al fericirii. Sudanul de Sud, Liberia, Guineea, Togo, Rwanda, Tanzania, Burundi şi Republica Centrafricană ocupă ultimele locuri în clasament.

De asemenea, poporul chinez nu este mai fericit decât era acum 25 de ani. Chiar dacă PIB-ul pe cap de locuitor a crescut în mod constant în perioada aceasta, chinezii se situează pe locul 79 cu un scor de 5.273. Cercetătorii spun că sursa nefericirii este creșterea ratei șomajului și scăderea ajutoarelor sociale. 

Raportul a mai arătat că și în Statele Unite nivelul de fericire a scăzut. Dacă în 2007, cercetările o plasau pe locul 3 din acest punct de vedere în cadrul țărilor OSCE, în 2016 a ajuns pe locul 14, cu un scor de 6.993 de puncte. Motivele sunt scăderea ajutoarelor sociale și creșterea corupției. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...