Problemele se văd atât în preţul locuinţei, cât şi şi în cheltuielile proprietarului, mai ales cele cu energia. Însă, cu cât o casă este mai veche, cu atât renovarea sa este mai scumpă. Iar multe au ajuns într-o stare avansată de degradare tocmai pentru că proprietarii nu au avut suficienţi bani.
România are în momentul de faţă aproape 9 milioane de locuinţe, însă foarte multe dintre ele sunt fie într-o stare precară, fie sunt construite în zone în care condiţiile de viaţă nu sunt foarte bune.
Nu mai puţin de 40% dintre casele şi apartamentele din ţară au nevoie de reparaţii, iar 19% dintre ele sunt în cartiere şi localităţi cu poluare, zgomot sau infracţionalitate mare, arată un studiu al Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ. Iar la toate aceste probleme se adaugă lipsa de confort. 32% din case nu au băi sau duşuri cu apă curentă, iar România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare problemă a suprapopulării locuinţelor.
Dintre clădirile care au nevoie de reparaţii, cele mai multe sunt degradate din cauza vârstei. Stocul locuinţelor din România este foarte vechi. O recentă analiză DTZ Echinox arăta că doar 11% dintre casele şi apartamentele din România au fost construite după revoluţie.
Restul sunt locuinţe care au fost constuite cu zeci de ani în urmă şi, de atunci, nu au avut parte de prea multe renovări. Lucrările de modernizare a unei locuinţe costă. Pentru o casă pornesc de la câteva mii de euro, dar pot să ajunge şi la câteva zeci de mii de euro în funcţie de cât de deteriorată este.
Însă mulţi proprietari nu sunt dispuşi să cheltuiască atât de mulţi bani. Ba chiar, foarte multe case sunt lăsate de izbelişte. Strategia Naţională pentru Locuire arată că din totalul caselor şi apartamentelor din România aproape 1,3 milioane sunt nelocuite.
Proprietarii lor sau moştenitorii proprietarilor iniţiali nici nu le-au vândut, nici nu le-au închiriat, un motiv fiind tocmai investiţiile de care aveau nevoie locuinţele pentru a fi atractive pe piaţa imobiliară.
Totuşi, potrivit unui studiu, există şi 580.000 familii care vor o locuinţă mai bună. Au de gând fie să îşi renoveze casa în care stau, fie să îşi cumpere una nouă. Sunt şi familii care vor să îşi construiacă de la zero, însă acestea sunt mai puţine.