Sistemul achiziţiilor publice, schimbat radical

Data publicării:
licitatii achizitii publice facebook guv ro

Guvernul lucrează intens la o nouă lege a achiziţiilor publice. Se schimbă radical tot sistemul şi se face prin ordonanţă de urgenţă. E grabă mare. Ar urma să se înfiinţeze un Tribunal nou care să judece contestaţiile, prin urmare să se dea soluţii mai rapid. Termenele în care se vor judeca contestaţiile vor fi redus la 30 de zile.

Apoi se propune o structură centrală privind achiziţiile, adică să existe un sistem unitar. Există însă o dispută în PSD dacă această structură de la Ministerul de Finanţe se va ocupa şi de achiziţiile publice ale autorităţilor locale sau doar de cele de la nivel central.

În interiorul puterii sunt mai multe viziuni despre modelul care să fie adoptat. Sunt mai mulţi lideri care ar prefera modelul german.

În acest sistem, dacă o contestaţie este respinsă în primă instanţă, atunci contractul este semnat şi este implementat. Contestaţia poate să meargă mai departe în justiţie, iar dacă la final, este considerată validă, atunci statul despăgubeşte firma care a obţinut câştig de cauză, chiar dacă lucrarea a fost făcut de altcineva.

Un al doilea model luat în considerare este cel austriac, care presupune o autoritate centrală şi un sistem unic pentru toate autorităţile.

Robert Negoiţă, preşedinte la Asociaţia Municipiilor: „De ce unii cumpără acelaşi pix cu doi lei şi alţii cu cinci? Să fie o unitate centralizată care să facă achiziţia asta”

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe: „Pe achiziţii centralizate, la fel va fi o Ordonanţă de Urgenţă care va stabili un nou mecanism, la nivelul Ministerului de Finanţe, o nouă structură care va face aceste achiziţii centralizate. (...) Răspunderea unde o să fie: la primării sau la acea autoritate? Răspunderea este la acea autoritate care face achiziţia publică pentru că cei care beneficiază de acele produse să spunem, doar trimit ofertele, nevoile, se centralizează şi după aia se face o singură achiziţie publică”.

Instituirea unei unităţi naţionale de achiziţii publice poate duce la economii, deoarece ar exista referinţe pentru acelaşi tip de mărfuri sau servicii. Raporate ale curţii de conturi arătau diferenţe uriaşe de preţ pentru aceleaşi achiziţii din sănătate în diverse judeţe, diferenţe care ajungeau şi la sută la sută.

Însă sistemul naţional nu este pe placul tuturor, şi ar fi lideri politici care ar dori ca autorităţile locale să fie lăsate de capul lor.

Liviu Dragnea: „Dacă cineva se gândeşte, repet, nu ştiu gândurile fiecăruia, ca şi administraţia centrală şi administraţia locală să intre în acest sistem, trebuie să înţeleagă că va fi un blocaj total”

Liderii din teritoriu spun că au nevoie de această lege pentru deblocarea proiectelor. Se discută inclusiv de introducerea unei proceduri rapide de soluţionare a contestaţiilor.

Actualul Consiliu pentru Soluţionarea Contestaţiilor urmează să fie transformat într-un Tribunal. A doua cale de atac urmează să fie direct Înalta Curte, dar totul pe repede înainte, în maximum de 30 de zile.

Achiziţiile publice anuale depăşesc 15 miliarde de euro. Ultimul raport de ţară al Comisiei Europene arăta însă că peste 40% din achiziţii se fac fără licitaţie, din diverse motive, ceea ce sporeşte suspiciunea că sunt proceduri netransparente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...