Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a declarat joi, la Digi24, că cei doi medici de la Spitalul Sf Pantelimon nu pot fi acuzați de omor cu premeditare și că au procedat corect în cazul pacientului care în cele din urma a decedat în spital. Potrivit lui Șerban Bubenek, care citează „dovezi științifice”, dozele mari de noradrenalină nu pot fi administrate pe perioade mari de timp, ci trebuie revenit la doe obișnuite în cazul pacienților cu tensiune arterială mică.
„Nu e vorba de întrerupere (a tratamentului cu noradrenalină în cazul pacientului decedat - n.r.). E vorba că dozele mamut, documentate în acel document, de 15 ml/oră, 20 de ml/oră, sunt doze mamut, în condițiile în care din referatele și datele de acolo aveau tensiune arterială medie de 3o până la 45 mm coloană de mercur zile întregi. Adică sângele lor nu mai circula prin dânșii aproape deloc și nu avea cum să se facă oxigenarea.
Menținerea unei astfel de tensiuni este doar o cosmetică și ori de câte ori suntem în această situație, recomandarea ghidurilor e să te reîntorci la doza terapeutică, nu să lași dozele mamut să meargă înainte, ceea ce au făcut colegele noastre, din ce se înțelege acolo, că au redus la 1 ml/oră, ceea ce înseamnă între 100 și 150 de nanograme, deci soze fiziologice.
Sunt dovezi științifice. La doza terapeutică în această situație de hipotensiune prelungită cu doze mamut, nu e o greșeală, e o atitudine corectă. Nu poate fi vorba în niciun caz de omor cu premeditare”, a declarat Șerban Bubenek joi, la Digi24.
„Aceste lucruri trebuie discutate corect”
Medicul spune că este nevoie de modificarea legislației, astfel încât procurorii să poată apela la experți medicali în astfel de cazuri.
„Din acest motiv regretăm inexistența în legislația românească a prezenței unor experți medicali acreditați de sistemul judiciar, pregătiți cu colegi, procurori, juriști, care să pună expertiză la îndemâna celor care fac aceste acte de urmărire - corecte, din punct de vedere legal, dar care nu pot compara un omor prin aplicarea unei lovituri de cuțit sau de topor cu ceea ce se petrece într-o (sală de) terapie intensivă, unde oamenii mor.
Din păcate, cea mai mare mortalitate din lume e în ATI. Poate că este momentul ca legislația românească trebuie să facă față acesti provocări - este o provocare care produce daune în societate, produce demotivarea corpului medical, produce teama bolnavilor. Aceste lucruri trebuie discutate corect”, a afirmat Șerban Bubenek.
El a insistat că, în opinia lui, cei doi medici de la Spitalul Pantelimon nu pot fi acuzați de omor cu premeditare.
„În acest caz specific, tocmai în acest caz specific, e o interpretare - după părerea mea, cu o experiență modestă, de 40 de ani de terapie intensivă - o interpretare greșită, care nu vine probabil din rea voință, nu vine din nimic altceva decât din necunoașterea stării de șoc - sunt doctori care învață o viață întreagă -, iar cele două colege ale noastre sunt oameni tineri, care sunt posesori ai diplomeni europene de anestezie (...). Nu e vorba de colegi slab pregătiți, sunt vârfuri pe care societatea românească nu poate să anrunce o anatemă și să le pedepsească înainte de a discuta serios, pe baze reale și științifice. (...)
Nu poate fi vorba de premeditare”, a mai arătat Șerban Bubenek.
Citiți și:
Noradrenalina, medicamentul din scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon. Cum se administrează și ce efecte are în organism
Rafila, în scandalul de la Spitalul Pantelimon: „Nu am de ce să demisionez”
Procurorii fac precizări în dosarul doctoriţelor Spitalului Sf. Pantelimon acuzate de omor calificat cu premeditare
Editor : Bogdan Păcurar