S-a schimbat legea. Orice victimă poate cere ordin de protecție, indiferent de cine e agresorul

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0902670835
Măsura se extinde de la violența în familie, la oricine simte că este amenințat de o persoană, indiferent de relația pe care o are cu aceasta. Sursa foto: Profimedia Images

Sâmbătă a intrat în vigoare noua lege privind ordinul de protecție extins. Măsura se extinde de la violența în familie, la oricine simte că este amenințat de o persoană, indiferent de relația pe care o are cu aceasta. Până acum, ordinele de protecție puteau fi obținute doar dacă între doi oameni exista o relație de concubinaj sau dacă erau într-o căsnicie.

Vechea lege dădea dreptul unei persoane să ceară acest ordin de protecție dacă era într-o căsnicie sau într-o relație de concubinaj. Începând cu 31 august, ordinul de protecție se poate obține pentru orice act de violență, indiferent de natura relației dintre parteneri. Noua lege definește ce înseamnă cu exactitate act de violență și pentru ce anume se va putea cere acest ordin de protecție.

Ordin de protecție față de orice persoană agresivă, inclusiv în mediul online

De pe 31 august, o persoană poate cere ordin de protectie dacă este urmărită la locul de muncă sau acasă, dacă este hărțuită din mediul online, dar și dacă este intimidată sau amenințată. Modificări intervin și în tipurile de ordine de protecție. Un ordin de protecție provizoriu de cinci zile poate fi dat și de polițisti, dar trebuie confirmat în 48 de ore și de un judecător.

Ministrul Justiției Alina Gorghiu anunțase la sfârșitul lunii iulie, la emisiunea LIVE cu Alexandru Rotaru de la Digi24, că începând cu 1 octombrie toate județele din țară vor beneficia de brățări electronice de monitorizare a agresorilor. Aceasta a adăugat că de multe ori victimele sunt reticente și nu cer sprijinul autorităților.

„Nu toate victimele acceptă acest mijloc de monitorizare. Dacă l-ar accepta și aici e poate și vina statului care n-a explicat suficient. Sistemul de monitorizare cu brățări electronice este un soft care în secunda în care agresorul s-a apropiat de victimă la poliție vine semnal de alarmă, și ea va fi protejată de poliție. Ordinul de protecție e ceva, e o hotărâre. Monitorizarea electronică e mijlocul prin care instituția statului, respectiv poliția, poate să vadă dacă s-a încălcat perimetrul. Știu că la 1 octombrie vor beneficia toate județele din țară de brățări”, a spus ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

 

 

Editor : Iulia Bălăianu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri