Răpirea nu este singura metodă folosită de traficanții de persoane. Deseori, fetele care intră în vizorul infractorilor sunt cucerite, șantajate și apoi obligate să întrețină relații sexuale contracost. Sunt câteva lucruri care trebuie evitate pentru ca tinerele să nu ajungă victimele unei rețele de proxeneți.
Valeriu Șuhan, fost ofițer de poliție judiciară, spune că este des întâlnit un scenariu standard, iubitul care șantajează emotional. Povestea decurge în felul următor: fata este sedusă de un bărbat care filmează pe ascuns întâlnirea amoroasă.
Ulterior, tânăra este amenințată că imaginile respective vor fi făcute publice dacă, evident, nu îl „ajută” pe individ să câștige banii necesari pentru a ieși dintr-o „încurcătură” închipuită. Ajutorul trebuie să fie dat sub forma prostituării, iar de la prima cedare, așa-zisul iubit devine „gelos”, începe s-o bată, sfârșind prin a o vinde unui alt barbat.
Dacă o tânără ajunge victima unui astfel de individ, fostul ofițer de poliție juridiciară recomandă ca de la prima încercare de șantaj să le spună imediat părinților ce li s-a întâmplat, iar apoi să anunțe de urgență poliția.
În plus, fetele ar trebui să țină cont de câteva sfaturi care le-ar putea feri de astfel de situații:
- Să nu intre în discuții cu persoane cunoscute întâmplător.
- Să nu schimbe numere de telefon cu aceste persoane sau să le dea alte date care ar putea duce la identificarea și localizarea lor exactă.
- Să nu discute pe rețelele sociale cu „prieteni" virtuali și să nu dea curs invitațiilor de orice natură ale acestora.
- Dacă merg la întâlniri, să fie atente la ce mănâncă sau beau, fie că și-au comandat ele, dar mai ales dacă le-au fost oferite.
- Să nu se urce în mașini cu necunoscuți.
Editor web: Monica Bonea