Vor mai fi restricții dacă vine valul 4 în România? Andrei Baciu: „La nivel teoretic, acum știm ce funcționează”

Data actualizării: Data publicării:
copil care se uita pe fereastra trist
Restricțiile în valul 4 al pandemiei de coronavirus vor fi mai degrabă la nivel local. Vaccinul face diferența Foto: Guliver/GettyImages

Cifrele situației epidemiologice din România în prezent, chiar dacă par bune, nu sunt „nici pe departe” într-o zonă care să ne așeze într-o situație confortabilă, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. Cifrele mici pe care le vedem în raportările zilnice arată bine, însă tendința este una de natură să ne îngrijoreze.

Rata de reproducere, un indicator pentru evaluarea situației epidemiologice, a început să crească din nou în România și se apropie de 1, după ce în valul 3 al pandemiei din România ajunsese la niște cote enorme. În prezent rata de reproducere este de 0,98, dar scăzuse foarte mult și acum este din nou în creștere, apropiindu-se de 1. 

O rată de reproducere 1 este punctul în care se accelerează transmiterea. Dacă avem o transmitere subunitară, în cifre absolute, sunt mai degrabă focare locale, punctuale, în diverse localități, unde mai apar cazuri și se transmit acolo unde oamenii nu sunt vaccinați, nu se protejează prin măsurile pe care le cunoaștem deja. Când se depășește valoarea 1, practic se accelerează transmiterea și putem să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri diagnosticate pozitiv, a explicat la Digi24 Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

În Marea Britanie, de pildă, țară care înregistrează o creștere accelerată a numărului de cazuri noi, comparabile cu nivelul din ianuarie, rata de reproducere a ajuns la 1,21. 

Trebuie să ținem cont și de variantele de virus care se transmit și care sunt caracteristicile lor. În Anglia, predominantă începe să fie varianta Delta, care este mult mai contagioasă. În România, avem până acum diagnosticate 89 de cazuri, e adevărat că avem capacități reduse de secvențiere, dar trebuie să le amplificăm mult mai mult pentru a atinge cota europeană de secvențiere. Secvențierea este necesară în cazul în care, de pildă, o persoană care a trecut prin boală se reinfectează. La nivel european, și capacitatea de testare se dorește a fi crescută, a menționat Andrei Baciu.

Restricțiile vor fi mai degrabă la nivel local, vaccinul face diferența

În aceste condiții, dacă rata de vaccinare nu crește în România - timpul „ferestrei de oportunitate” până la apariția unui val 4 și în România fiind destul de scurt - am putea ajunge în septembrie - octombrie din nou în situația în care să avem parte de restricții? a fost întrebat secretarul de stat Andrei Baciu, la Digi24.

„Chiar și atunci când avem un procent important de populație vaccinată, poate să crească numărul de cazuri noi, așa cum vedem în cazul Angliei, însă nu se pune presiune nici pe sistemul de sănătate în felul care s-a pus înainte de apariția vaccinului și nici pe societate per ansamblu. Aici pui măsuri, aici intervii, în faza pre-spital, cu măsuri, cu restricții - atunci când faza de spital tinde să ajungă la un punct în care nu mai poate să facă față și atunci trebuie să oprești. Principiul cumva rămâne același: dacă nu mai poți să gestionezi faza de spital, trebuie să acționezi în faza pre-spital, cu restricții, care să rupă lanțul de transmitere virală, care să scadă forțat numărul de noi cazuri”, a explicat secretarul de stat.

Andrei Baciu spune că în valul 4 al pandemiei, în condițiile în care există și vaccinul anti-COVID, restricțiile cel mai probabil nu vor mai fi luate la nivel național, ci se vor aplica local, acolo unde este cazul.

„Nu cred că se pune problema de așa ceva (ca restricțiile să rămână pe masa guvernanților - n.r.). La nivel teoretic acum știm ce funcționează: funcționează vaccinul, funcționează măsurile pe care le avem - care și acestea vedem că avem aceste borne în care sunt diferite, în funcție de procentul de persoane infectate în fiecare localitate. Aici funcționează - și e ceea ce am văzut că a funcționat în ultimele luni - adaptarea acestor măsuri la nivel local, pentru că măsurile cu caracter general la nivel național (nu se mai justifică - n.r.), atât timp cât ai o diversitate atât de mare: București, unde ai aproape 56 la sută populație vaccinată versus Covasna, Suceava, unde ai un procent foarte mic de populație vaccinată, unde ai un risc invers proporțional, mult mai mare, de a avea un fenomen epidemiologic, fie el și local, și atunci măsura trebuie să fie adaptată acolo, nu unei mari metropole”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în  Ministerul Sănătății.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...