Pacienţii din România se luptă cu morile de vânt atunci când vine vorba despre o eventuală eroare medicală. O recunoaşte chiar ministrul Sănătăţii, care spune că în ţara noastră nu există un mecanism funcţional care să-i protejeze pe bolnavi. Vlad Voiculescu spune că în cazul Burnei trebuie verificat de ce nu a sesizat nimeni ceea ce se întâmplă sau, dacă au existat reclamaţii, de ce acestea nu au fost soluţionate.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, pentru DigiFM: „Pentru greşeli medicale nu avem mecanisme funcţionale care să asigure siguranţa pacientului şi siguranţa personalului medical, până la urmă. Pentru că toţi sunt expuşi”.
O concluzie gravă spusă răspicat de ministrul Sănătăţii în direct la Digi FM în contextul acuzaţiilor aduse chirurgului ortoped Gheorghe Burnei. Cum funcţionează mecanismul de care vorbeşte ministrul? În România evaluarea actului medical o face, conform legii, o singură instituţie - Colegiul Medicilor.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, pentru DigiFM: „Ministerul Sănătăţii nu are atribuţii în evaluarea calităţii actului medical Colegiul Medicilor trebuie să ne ofere o explicaţie de ce lucrurile au ajuns până aici.”
Asociaţia se ghidează după un cod deontologic care la articolul 37 alineatul 1 cere oricărui medic care descoperă o eventuală eroare medicală făcută de vreun coleg să-l anunţe în scris pe cel care a comis-o. Dacă eroarea nu este corectată sau măsurile întreprinse sunt considerate inadecvate, doctorul care a descoperit greşeala anunţă Colegiul Medicilor. Alineatul al doilea al articolului 37 nu precizează însă în ce perioadă de timp trebuie corectată eroarea, ba mai mult, interzice medicului care a descoperit greşeala colegului să o facă publică, înainte de verdictul Colegiului.
Aşadar, dacă unul din colegii medicului Gheorghe Burnei ar fi avut dubii legate de intervenţiile sale ar fi trebuit mai întâi să îl anunţe în scris şi apoi să îl reclame la Colegiul Medicilor. Iar aici apare un mare semn de întrebare. Cine l-ar fi anchetat pe Gheorghe Burnei?
Pentru că Gheorghe Burnei este chiar şi astăzi şeful Comisiei de Ortopedie Pediatrică de la Colegiul Medicilor din România. Alte funcţii pe care medicul le are: şef al secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a spitalului "Marie Curie", chirurg ortoped la o clinică privată, profesor la UMF "Carol Davila" şi profsor la o univeristate particulară. Până în vara acestui an a fost chiar şi şeful comisiei de specialitate din Ministerul Sănătăţii.
Medicii spun că scandalul iscat în jurul chirurgului Gheroghe Burnei este o lovitură grea dată sistemului medical românesc.
Alexandru Ulici, şeful secţiei de ortopedie de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” - Bucureşti: „Se constată o creştere foarte mare a neîncrederii populaţiei în actul medical, pe care am resimţit-o direct. Trebuie să ne ajutaţi să renunţăm la premiere, universale, intergalactice, interplanetare, internaţionale şi naţionale, să renunţăm la demonizări şi să facem medicină cinstită”.
Încrederea pacienţilor este însă zilnic pusă încercare. Reprezentanţii Spitalului Marie Curie dădeau ieri asigurări că pacienţii medicului Gheorghe Burnei nu au fost afectaţi.
Denis Stănescu, purtător de cuvânt al Spitalului „Marie Curie”: „Colegii i-au preluat (pe copiii programaţi la intervenţie), activitatea se desfăşoară normal. Acum avem 17 copii internaţi”.
O filmare cu acamera ascunsă a reporterilor Digi24 arată altceva:
„După 15 ianuarie, probabil că o să ştim şi noi câte una alta şi o să ştim ce facem, îi reprogramăm. Trebuie să o luăm de la zero!”
Reprezentanţii spitalului nu au putut fi contactaţi pentru a comenta situaţia.