Pandemia a afectat întreaga lume și continuă să o facă. La fel face însă și dezinformarea privind modul în care poate fi tratat virusul care a generat-o. În unele cazuri, dezinformarea se poate dezvolta chiar în jurul ideilor care conțin și informații credibile, iar aceasta este cel mai dificil de abordat. Ce rol ar avea vitamina D în tratarea Covid-19 a fost una dintre întrebările care încă subzistă la mai mult de un an de pandemie.
Există multe tratamente care au fost sugerate pentru Covid-19. Hidroxiclorochina, Ivermectina și vitamina D - toate sunt sau au fost studiate. Sugerarea faptului că un tratament ar putea fi eficient și apoi studierea efectelor acestuia prin cercetări suplimentare fac parte din procesul științific normal. Dar, rezultatele premature, comentate online, pot duce la confuzii care pot fi exploatate de cei care promovează teoriile conspirației.
Există o explicație în spatele motivului pentru care se crede că vitamina D ar putea fi utilă în tratarea sau prevenirea Covidului. Aceasta este legată de imunitate. În Marea Britanie, oamenilor li se recomandă să ia vitamina D ca supliment în timpul iernii, iar cei cu risc mai mare de deficit de vitamina D sunt sfătuiți să îl ia pe tot parcursul anului. Până în prezent, nicio cercetare nu a demonstrat însă un efect suficient de convingător pentru a susține administrarea de doze mai mari pentru a preveni sau trata bolile.
Citește și: Medicii britanici vor să introducă vitamina D în alimentele de bază pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2
Ce spun studiile?
Sunt studii care au indicat o asociere între vitamina D și efectele Covid, dar dovezile sunt în mare parte observaționale - ceea ce înseamnă că analizează ce se întâmplă cu persoanele cu niveluri mai ridicate și mai mici de vitamina D fără a verifica alți factori.
Studiile observaționale arată că anumite grupuri sunt mai susceptibile de a avea deficiențe de vitamina D și de a se infecta cu Covid, așa cum sunt persoanele în vârstă, cele cu obezitate sau cele care pielea mai închisă. Este posibil ca o deficiență a acestei vitamine să fie motivul pentru care aceste grupuri prezintă un risc mai mare de infectare sau pot exista și alți factori legați de starea de sănătate sau de mediu care să ducă atât la scăderea nivelului de vitamina D, cât și la un risc mai mare de infectare. Nivelul de vitamina D poate scădea, de asemenea, ca o consecință a bolii, mai degrabă decât să fie o cauză care să ducă la boală, scrie BBC.
Un studiu spaniol a alimentat teoriile privind rolul vitaminei D
Un document provenit de la Universitatea din Barcelona a sugerat că administrarea de vitamina D a avut un succes uimitor, cu o reducere cu 80% a internărilor la terapie intensivă și o reducere cu 60% a deceselor provocate de Covid.
Citește și: Convinși că-i apără de COVID, românii golesc farmaciile de vitaminele C și D
Documentul a fost distribuit pe scară largă în mediul online, dar apoi a fost retras din cauza îngrijorărilor privind acuratețea cercetării. Retragerea lui nu a dus însă și la combaterea ideilor deja îmbrățișate la scară largă.
Pentru a se ajunge la acele rezultate, vitamina D a fost administrată unor secții întregi în care sunt îngrijiți pacienți, nu aleatoriu, așa cum se procedează în studiile clinice în care sunt analizate, prin comparație, efectele asupra unor categorii de pacienți. Și pacienții Covid care au făcut obiectul studiului și care au murit au avut niveluri de vitamine radical diferite încă de la început.
Deputatul conservator David Davis, care a solicitat în Parlament introducerea suplimentelor de vitamina D în spitale, a declarat pentru BBC că, în ciuda retragerii acestei cercetări, el a considerat că studiul a arătat că vitamina D este importantă și a susținut că guvernul ar trebui să finanțeze mai multe cercetări în acest sens.
În replică însă, Aurora Baluja, anestezist și medic de terapie intensivă din Spania, a spus că efectul extraordinar la care face referire respectiva cercetare nu a fost regăsit niciodată într-un studiu controlat randomizat, ceea ce îl face să fie subiectiv și părtinitor.
Potrivit medicului, deși deficiența de vitamina D a fost un factor de risc stabilit în rândul persoanelor care mor în terapie intensivă, suplimentarea cu vitamina D nu a reușit să reducă riscul dezvoltat de acești pacienți. Dr. Baluja a explicat că deficiența este adesea cauzată de ceva mult mai profund, cum ar fi subnutriția sau insuficiența renală.
Care este pericolul unor astfel de documente?
Atunci când unele cercetări se potrivesc cu anumite percepții ale oamenilor cum este cea că lucrurile naturale nu pot face rău, lucrurile pot ajunge să fie privite distorsionat, iar principiile din medicina naturistă sau alternativă ajung să fie suprapuse peste teoriile promovate de cei care se opun vaccinării, a explicat Sander Van der Linden, psiholog la Universitatea din Cambridge.
Teoriile promovate de anti-vacciniști pe rețele sociale sunt strâns legate de alte subiecte precum religia, medicina pe bază de plante și medicina alternativă, iar subiecte cum sunt cele legate de importanța vitaminei D ajung și la alte comunități care nu sunt neapărat susținătoare ale teoriilor conspirației, dar care ajung să le cunoască. Așa se răspândesc mesajele de tipul celor - „nu aveți nevoie de vaccin, puteți lua doar vitamina D”.
Vitamina D este relativ sigură (deși dozele mari pot duce la pietre la rinichi), deci este posibil să nu pară cea mai dăunătoare dintre dezinformări, subliniază însă profesorul Van der Linden. Potrivit acestuia, pericolul apare atunci când oamenii sugerează că suplimentul este un leac miraculos și ar trebui să înlocuiască vaccinul, masca și măsura de distanțare socială.
Editor : G.M.