Video Vaccinarea la copiii de 5-11 ani: Doar 4 la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, față de 1 la 1.600 dacă face COVID

Data actualizării: Data publicării:
copil care rade si isi arata bratul cu plasture dupa vaccinul anti-covid
Riscul de a face miocardită după vaccinul anti-COVID, în cazul copiilor de 5-11 ani, este mult mai mic decât în cazul în care ar face boala Foto: Guliver/GettyImages

Datele de eficacitate și siguranță, principala preocupare și termere a părinților în cazul vaccinării anti-COVID a copiilor de 5-11 ani, sunt foarte bune, acel risc de miocardită de care se teme toată lumea la copii fiind foarte, foarte mic, a declarat vineri seara, la Digi24, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Astfel, în Statele Unite, unde sunt peste 37 de milioane de doze de vaccin pediatric administrat la categoria 5-11 ani, s-au raportat 12 cazuri de miocardită din 8,7 milioane de doze II administrate - pentru că după doza II s-au observat aceste cazuri. Practic, rata de raportare la băieți este de 4 cazuri la 1 milion față de rata de miocardită după COVID, la aceeași grupă de vârstă, care este de 1 la 1.600 de cazuri, a arătat Valeriu Gheorghiță.

„Deci cam aceasta este diferența. Iar în toate cazurile raportate, evoluția a fost simplă, ușoară, cu o internare de câteva zile, cu recuperare completă în toate aceste situații”, a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Începând din 26 ianuarie, vaccinarea anti-COVID a copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani este posibilă și în România, au anunțat autoritățile.

În platforma RO-Vaccinare sunt configurate deja cabinetele medicale pediatrice unde se pot vaccina copiii cu vârste între 5 și 11 ani și se pot face programări. Există un icon specific, P-PED, P de la Pfizer și PED de la pediatric, a precizat Valeriu Gheorghiță. Vaccinarea se va face numai cu vaccin Pfizer. Programările au început încă de joi și deja au fost făcute peste 1.500 de programări , a menționat Valeriu Gheorghiță.

În aceste cabinete vor avea acces doar copiii cu părinții sau reprezentantul lor legal.

Vaccinarea anti-COVID a celor mai mici dintre pacienți se va face tot în două doze, cu interval de 21 de zile între ele. Doza este însă de 10 micrograme, practic o treime din doza care se face unei persoane de peste 12 ani. 

Copiii care ar trebui să aibă prioritate la vaccinare

România a contractat 550.000 de doze pentru anul 2022, ceea ce ar ajunge pentru aproximativ 260.000 de copii din grupa de vârstă 5-11 ani dintr-un total de 1,2 milioane câți ar fi eligibili.

Autoritățile și-ar dori să fie vaccinați în primul rând copiii cu afecțiuni cronice, care au obezitate, afecțiuni cardiovasculare, poate malformații cardiovasculare, alte tipuri de malformații - sindromul Down, de pildă, crește de cel puțin 10 ori riscul de deces prin COVID-19 - , diabet, boli cronice renale, neoplazii (cancerele hematologice: limfoame, leucemii), pe care din păcate le întâlnim la această categorie de vârstă, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Obezitatea, cu precădere, este destul de des întâlnită și începe să crească ca prevalență și în România, ca urmare a stilului de viață. „Uitându-ne la copiii care au fost spitalizați cu forme moderate sau severe de boală, principalii factori de risc pe care acești copii i-au avut au fost obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul, bolile renale, iar obezitatea este legată direct de riscul de diabet. Mai mult, după COVID, există se pare un risc de două ori mai mare de a face diabet zaharat de tip I, acel diabet insulino-dependent”, a spus Valeriu Gheorghiță.

La copii mai este o problemă, la adolescenți în general, acel sindrom inflamator antisistemic pediatric, care se întâmplă cu o frecvență de un caz la 3.000 de infectări cu SARS-CoV-2, iar din acest punct de vedere, s-a observat foarte clar, pe o analiză publicată de Centrul american de Control al Bolilor, că vaccinurile au o eficiență de 91 la sută în prevenirea acestor cazuri de sindrom inflamator multisistemic pediatric. Mai mult decât atât, între cei care au avut nevoie de internare în terapie intensivă ca urmare a acestei complicații inflamatorii după COVID, niciunul nu era vaccinat. Aceste complicații apar la 2-6 săptămâni de la infecția cu SARS-CoV-2, a precizat Valeriu Gheorghiță.

„Tati, o să așteptăm să dăm prioritate”

Coordonatorul campaniei naționale pentru vaccinarea anti-COVID are doi copii - o fetiță de 6 ani și un băiețel de 11 ani.  El a fost întrebat dacă și-ar vaccina copiii.

„Am discutat această problemă cu ei, ei sunt absolut deschiși la acest lucru, însă ceea ce mi-au spus, ținând cont, bineînțeles, de ceea ce le-am explicat, cum funcționează un vaccin și care sunt avantajele, mi-au zis: „Tati, o să așteptăm să dăm prioritate celor care au cea mai mare nevoie în momentul de față”, adică copiilor cu afecțiuni cronice. Ulterior, sigur, vor dori să se vaccineze și îmi doresc chiar să-i vaccinez personal, dacă o să merg într-un cabinet de vaccinare”, a mărturisit Valeriu Gheorghiță.

„Aș încuraja părinții care au copiii cu afecțiuni cronice să se adreseze pentru vaccinare, pentru că în felul acesta îi protejăm mai bine față de o formă mai gravă de boală. Copiii se vor simți în siguranță când merg în colectivitate, împreună cu ceilalți copii. Ei au nevoie, pentru sănătatea mintală, psiho-emoțională, să fie în relație cu ceilalți copii și să fie mai bine protejați”, a fost mesajul transmis de coordonatorul campaniei de vaccinare.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Panică la un spectacol de circ în Italia: leii si tigrii din arenă s-au răzvrătit, iar oamenii au...
Digi FM
Michael Bolton, înconjurat de dragostea familiei, de Crăciun. Imagine rară cu celebrul artist, la un an de...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
Cine sunt starurile care vor juca în următorul film al lui Nolan. Filmările, în toată lumea
Adevarul
Misterioșii regi ai dacilor. Cine au fost căpeteniile care au răspândit faima de temut a războinicilor...
Newsweek
OFICIAL Casa de Pensii recunoaște că va livra pensiile în ianuarie cu 7 zile întârziere. De ce?
Digi FM
Michael Bolton, înconjurat de dragostea familiei, de Crăciun. Noua imagine cu celebrul artist, la un an de...
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
„Crăciunița” Goldie Hawn și zâmbetul ei inconfundabil, în Aspen. Actrița și Kurt Russell au ales și în 2024...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...