V. Voiculescu: Acreditarea pentru transplantul de plămân s-ar fi făcut sub presiune politică
Spitalul „Sfânta Maria” din Bucureşti a fost acreditat pentru transplant pulmonar fără să aibă în componenţă un departament de pneumologie, a spus ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă. Vlad Voiculescu a adăugat că are suspiciuni că acreditarea s-a făcut sub presiune politică. Declaraţiile au fost făcute după încheierea controlului pe care ministrul l-a cerut la Agenţia Naţională de Transplant. Narcis Copcă, managerul Spitalului „Sfânta Maria”, spune că ministrul este responsabil de moartea unui pacient deoarece a refuzat să deconteze operaţia acestuia. Şi vorbeşte despre trafic de organe făcut cu ştiinţa şefilor din Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională de Transplant.
„În momentul de faţă, Corpul de Control a finalizat controlul la Agenţia Naţională de Transplant şi elaborează raportul care va fi gata în 7 zile. Avem suspiciuni serioase că Spitalul Sfânta Maria a fost acreditat sub presiune politică iar faptul că acum vedem atacuri dintr-o anumită parte a eşichierului politic ne dă un indiciu despre ce presiuni politice vorbim”, a declarat Vlad Voiculescu.
Ministrul a adus în sprijinul afirmaţiilor sale o minută a unei şedinte din 26 iunie 2016 a Agenţiei Naţionale de Transplat în care s-a vorbit despre Spitalul „Sfânta Maria". Concluzia ar fi fost că este nevoie ca o comisie interdisciplinară să studieze situaţia fondurilor, a personalului calificat şi a logisticii de care dispune instituţia medicală.
Vlad Voiculescu a explicat că Spitalul „Sfânta Maria” a primit acreditarea pentru transplantul de plămân, de la ANT, în martie anul acesta, în urma unui raport realizat în februarie de un asistent medical din Timişoara. De asemenea, comisia care trebuia să verifice, în iunie, dacă spitalul are toate condiţiile necesare pentru acest tip de transplant nu a mai fost înfiinţată.
Vlad Voiculescu: După acreditare, spitalul a cerut înfiinţarea secţiei de pneumologie
„După ce a fost acreditat, spitalul a constatat că nu poate avea grijă de pacienţi dupa efectuarea operaţiei pentru că nu există un compartiment de pneumologie. Înfiinţarea lui era esenţială şi obligatorie pentru urmărirea post operatorie. Conducerea spitalului a cerut suplimentarea structurii organizatorice cu acest compartiment obligatoriu în vederea, citez din adresa conducerii: iniţierii active a transplantului pulmonar la aceasta clinică. Care a fost răspunsul ANT, agenţia care acreditase Spitalul Clinic Sfânta Maria? Citez: Spitalul Sfânta Maria îndeplineşte majoritatea condiţiilor necesare, cu toate acestea, având în vedere complexitatea procedeului de transplant pulmonar, considerăm oportun un studiu aprofundat şi imediat al noilor structuri solicitate şi al riscurilor ce pot apărea”, a explicat ministrul Sănătăţii. După care a precizat că acest studiu încă nu a ajuns la Ministerul Sănătăţii.
Vlad Voiculescu: Un transplant, la fel de scump ca la Viena
Au fost probleme şi cu costurile estimate ale unei intervenţii. Iniţial, spitalul a trimis o solicitare de decontare de aproape 120.000 de euro. Adică exact cât ar fi costul unui transplant de plămân la Viena, incluzând şi transportul cu avionul. Atunci când li s-a solicitat să justifice costurile, reprezentanţii spitalului au scăzut suma la 80.000 de euro. Dar nu au dat nici până acum detalii, spune Vlad Voiculescu. Conform acestuia, urmează ca în luna decembrie să fie făcut un audit la Spitalul „Sfânta Maria”.
„Am decis aşadar să nu începem activitatea de transplant la acest centru în interesul pacienţilor români. Orgoliul medical nu trebui pus mai presus de interesul pacienţilor”, a anunţat ministrul Sănătăţii.
Narcis Copcă: Ministrul Sănătăţii este de vină pentru moartea unui pacient
În replică, managerul Spitalului „Sfanta Maria” spune că ministrul vrea să retragă abuziv acreditarea. Narcis Copcă spune că se gândeşte să depună o plângere la Parchet, după ce Ministerul Sănătăţii a refuzat să deconteze o operaţie de transplat iar pacientul a murit.
„Ministerul Sănătăţii este obligat să plătească operaţiile de transplant pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria. Centrul a fost acreditat pentru transplant de plămân de Agenţia Naţională de Transplant. Domnul ministru, în loc să plătească bani pentru ca bolnavii să fie operaţi în ţară, a refuzat acest lucru. Refuzând, se face responsabil pentru decesul unei persoane aflate pe lista de aşteptare şi în acest sens luăm în calcul să sesizăm Parchetul General, pentru ucidere din culpă”, a spus Narcis Copcă, transmite News.ro. Acesta a adăugat că a refuza să plăteşti o operaţie în România, când ai condiţii să o faci, este un abuz.
Managerul îl face responsabil pentru toate acest fapt şi pe preşedintele ANT, prof. dr. Radu Deac, „care a sabotat transplantul şi care ocupă o funcţie abuziv”. „Eu, azi (joi - n.r.), am făcut o scrisoare ministrului şi l-am rugat să vină la spital şi să viziteze clinica şi să renunţe la preşedintele ANT, Radu Deac, care l-a minţit şi l-a dezinformat pentru a-şi păstra funcţia. Aşteptăm să ne includă în ordin şi să demită conducerea ANT”, a mai declarat Narcis Copcă.
Narcis Copcă: Suspectez că se face trafic cu organe din România
Managerul Spitalului „Sfânta Maria” face acuzaţii grave şi ameninţă că va sesiza DIICOT: „În 2016 au fost 14 exporturi de plămân (din România – n.r.) către Eurotransplant şi s-a montat unul. Recent au fost doi donatori de la care putea fi prelevat plămân, dar ministrul s-a opus şi au fost trimise organele tot la Viena. Nu este permis să investeşti, ca minister, cinci milioane de euro în Spitalul Sfânta Maria pentru transplant pulmonar, Primăria Capitalei a dat alţi cinci milioane de euro, şi să nu foloseşti clinica. De aceea, suspicionez un trafic de organe realizat pe teritoriul României, montarea organelor pe bani şi plata donorilor ca să doneze organe. Reacţionez cu suspiciune când văd că pleacă din ţară 14 organe (plămâni) şi la Viena un singur român a primit un plămân. Aş vrea să vedem acordul prin care au fost trimise în străinătate aceste organe", a spus Narcis Copcă.
Vlad Voiculescu spune că nu este obligatoriu ca plămânii donaţi în ţară să fie transplantaţi unor pacienţi români: „Organele pe care România le transmite (organizaţiei europene Eurotransplant – n.r.) nu au o etichetă. E vorba de compatibilitate, prioritate, liste de aşteptare. În general, durata medie de aşteptare la un transplant la Viena este de 12 luni.”
- Etichete:
- ministrul sănătaţii
- ministerul sănătăţii
- spitalul sfanta maria
- control
- transplant
- plaman
- agentia nationala de transplant
- narcis copca
- vlad voiculescu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News