Mai mult de 1 miliard de adolescenți și adulți tineri pot fi expuși riscului de pierdere a auzului din cauza utilizării căștilor și pentru că merg în locuri unde muzica are un volum ridicat, sugerează un studiu.
O echipă internațională de cercetători estimează că 24% dintre tinerii cu vârste între 12 și 34 de ani ascultă muzică pe dispozitive de ascultare la un „nivel riscant”, într-un studiu publicat în revista BMJ Global Health, citată de The Guardian.
Ei au cerut guvernelor să implementeze „de urgență” măsuri de siguranță în această direcție.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că peste 430 de milioane de oameni de toate vârstele, din întreaga lume, suferă în prezent de pierderi de auz. Tinerii sunt deosebit de vulnerabili din cauza utilizării dispozitivelor de ascultare, cum ar fi telefoanele smart și căștile, sau din cauza frecventării locurilor unde muzica este la un volum foarte ridicat, pe fondul lipsei de reglementări în acest sens.
„Expunerea recurentă sau chiar singulară la ascultare riscantă poate provoca leziuni fiziologice ale sistemului auditiv tranzitorii sau permanente și/sau modificări ale auzului”, au spus cercetătorii.
„Daunele cauzate de ascultarea nesigură se pot agrava pe parcursul vieții, iar expunerea la zgomot la vârste fragede poate face persoanele mai vulnerabile la pierderea auzului odată cu înaintarea în vârstă.”
Cercetătorii, conduși de cadre universitare de la Universitatea din Carolina de Sud din SUA, au examinat studii anterioare privind dispozitivele de ascultare și locurile cu muzică tare care au fost făcute între 2000 și 2021. Au fost incluse în analiză 33 de studii care au implicat puțin peste 19.000 de persoane.
Autorii au estimat că 23% dintre adulții și 27% dintre minorii incluși în studii au fost expuși la zgomot excesiv de la dispozitivele de ascultare.
Ei au estimat, de asemenea, că 48% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 34 de ani din întreaga lume sunt expuse la zgomot excesiv în cluburi sau baruri, dar au avertizat că estimarea este relativă. Pe baza acestor cifre, cercetătorii apreciază că, la nivel mondial, numărul de adolescenți și adulți tineri care ar putea fi expuși riscului de pierdere a auzului variază de la 0,67 la 1,35 miliarde.
Autorii au precizat că descoperirile nu au luat în considerare „factori demografici” sau „modificări ale politicii privind ascultarea în siguranță în unele țări”, dar au concluzionat că expunerea la muzică tare în locuri și prin dispozitive personale de ascultare ar putea însemna că până la un miliard de adolescenți și tineri ar putea fi expuși riscului de pierdere a auzului odată cu înaintarea în vârstă.
„Practicile de ascultare periculoasă sunt foarte răspândite la nivel mondial și pot expune la riscul de pierdere a auzului peste 1 miliard de tineri. Aceste constatări evidențiază necesitatea urgentă de a implementa o politică concentrată pe obiceiurile de ascultare sigure la nivel mondial, pentru a promova prevenirea problemelor de auz sau pierderea acestuia”, spun autorii studiului.
Editor : D.C.