Un medic la mii de pacienţi cu cancer

Data publicării:
ambulanta

Județul Caraş-Severin are un singur medic oncolog, deşi sunt opt mii de pacienţi diagnosticaţi cu cancer în judeţ. În fruntea unei echipe de patru asistente și patru infirmiere, doctoriţa de la Spitalul Județean de Urgență din Reșița este responsabilă de pacienții de pe întreaga secție, de urgențe, dar și de consultaţiile din Policlinică. Posturile vacante au fost scoase în mai multe rânduri la concurs, dar niciun medic nu s-a prezentat.

Niciun pat nu e liber în Secția de Oncologie Medicală a Spitalului Județean din Reșița. Toate saloanele sunt pline de pacienți, iar la ușa medicului oncolog este mai mereu coadă. Melania Bengulescu este șefă peste secţia în care tot ea e și singurul medic. Doctorul e nevoit să consulte zeci de pacienți în fiecare zi.

Dr. Melania Bengulescu, medic primar: „30-35 de pe secție, la care se adaugă pacienții care trebuie să îi consult, care vin internați pe alte secții și care necesită consult oncologic și cazurile de pe reanimare; acolo imi este cel mai greu.”

La cât de mare e numărul de pacienţi, în secţie ar trebui să lucreze doi-trei medici.

Pacientă: „Sunt foarte mulțumită, e o doamnă doctor la care... n-am cuvinte!

Pacientă: „Are o răbdare nemaipomenită.”

Soție pacient: „În primul rând suntem mai aproape de casă și doamna doctor Bengulescu este o femeie minunată.”

De 16 ani de când lucrează la Spitalul din Reșița, doctorul Bengulescu a avut doar doi colegi, în perioada 2008-2012. Ambii medici specialiști au renunțat însă la post.

Mihaela Crețu, reporter Digi24: „Anul 2012 a fost ultimul în care conducerea spitalului județean din Reșița a scos la concurs trei posturi pentru specializarea oncologie. Niciun medic nu a fost interesat de oferta spitalului.”

Un oncolog are salariu de 4000 de lei, dar mai câştigă şi din gărzi. Pentru a veni în ajutorul bolnavilor din Caraș-Severin, autorităţile au pus în plan să mai deschidă o secţie la spitalul Municipal din Caransebeș.

Daniel Botros, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin: „Există inițiativa de a deschide acolo o secție practic sau de a aduce un medic oncolog, dar ca să aduci un medic oncolog trebuie să deschizi o secție de oncologie.”

La nivelul judeţului Caraş-Severin există peste 8000 de persoane diagnosticate cu o formă de cancer. Mai bine de jumătate dintre ei au trecut, în 2015, măcar o dată pe la doctoriţa Bengulescu. Ceilalţi au fost la consult la spitale din judeţele învecinate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri