Un bărbat din Neamț a ajuns cu insuficiență renală severă la spital după ce, timp de un an, a luat pastile antiinflamatorii preventiv anti-COVID. Bărbatul are 52 de ani și, de două zile, a fost transferat pe secția de Nefrologie a Spitalului Clinic Constantin Ion Parhon din Iași.
Medicul nefrolog Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al spitalului din Iași, a spus la Digi24 că pacientul riscă să nu-și recupereze niciodată funcția renală și să rămână dependent de dializă.
„Sperăm totuși că după întreruperea acestui tratament cu antiinflamatorii și cu antalgice, pacientul va reuși să recupereze măcar parțial eficiența renală”, a spus medicul.
Nistor a spus că bărbatul a luat timp de aproape un an paracetamol și algocalmin, fără recomandare medicală, pentru că așa credea că se protejează de infectarea cu COVID.
„Din păcate, vedem și efectele adverse ale unui tratament luat după ureche. Acest tratament nu a fost niciodată pe lista posibilităților de prevenție anti-COVID. Au fost alte medicamente, ulterior și acelea dovedite ineficiente. Din păcate, nu există niciun medicament care să ne protejeze de infecție și în general, orice medicament am lua, este bine ca măcar cu medicul de familie să discutăm, cu medicul curant, tocmai pentru a ne asigura că nu ne expunem la un risc mai mare încercând să prevenim”, a spus Nistor.
Nu este primul caz în care medicamentele luate în exces duc la situații grave. La începutul acestui an, un bărbat din Botoşani a murit după o supradoză de paracetamol. Bărbatul a încercat să se trateze singur, acasă, de COVID-19, dar a ajuns în stare gravă la spital după ce a luat mai multe zile la rând câte două tablete de paracetamol la fiecare patru ore. Ficatul său a cedat, iar medicii nu l-au mai putut salva.
Editor : M.B.