La Timişoara se printează tridimensional tumori. Modelele de ţesuturi bolnave sunt folosite pentru a studia mecanismul prin care celulele maligne capătă rezistenţă şi reușesc să trăiască alături de cele sănătoase, fără să fie depistate. Ambiţioşi, savanţii din Banat îşi propun să afle şi tratamentul pentru anumite tipuri de tumori.
100 de milioane de celule tumorale sunt cultivate acum la Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului Timișoara și păstrate în condiții speciale.
„Aceste celule necesită o schimbare a mediului o dată la trei - patru zile, iar în momentul în care ele se înmulțesc suficient, vor fi utilizate pentru proceduri de printare”, a explicat Florina Bojin, cercetătoare la Oncogen.
Celulele tumorale sunt introduse într-o substanță specială pentru a fi printate tridimensional cu ajutorul unui bio-imprimante. Toată operaţiunea durează trei minute. Tumorile printate sunt studiate apoi minuţios cercetătorii de la Oncogen care vor să găsească un leac împotriva lor.
„Vom expune aceste modele tisulare la diverse medicamente terapeutice și vom studia atât reacția celulelor tumorale, cât și a celor peritumorale, deoarece și acestea influențează dezvoltarea tumorii, deci s-ar putea să fie și o țintă a terapiei”, a explicat Adrian Neagu, profesor de biochimie UMF Timișoara
„Acest proiect face parte din strategia centrului de cercetare și se referă la dezvoltarea de cercetări în cancer și la dezvoltarea de metode de diagnostic avansate. Aici am realizat câțiva pași importanți și la metode de tratament”, a adăugat Virgil Păunescu, coordonatorul Oncogen.
Celulele tumorale folosite în acest proiect de cercetare sunt standardizate si cumpărate din Statele Unite ale Americii.