Tratamentul ortodontic la adulți. Interviu cu dr. Anca Oltean

Data actualizării: Data publicării:
anca oltean
Dr. Anca Oltean, medic primar ortodont Foto: Digi24

Nu există limită de vârstă dacă vreți să aveți dinți drepți și un zâmbet care să vă dea încredere. Sunt multe situații în care aparatul dentar este necesar pentru a trata anumite probleme. Aflăm detalii de la doamna doctor Anca Oltean, medic primar ortodont.

- Care sunt situațiile? Spuneam despre partea estetică și cred că cei mai mulți pacienți vin așa, de bunăvoie, pentru asta, dar care sunt celelalte situații în care e nevoie de tratament ortodontic la adulți?

- Așa este, sunt pacienți adulți care se adresează direct medicului ortodont ca să-și îmbunătățească aspectul zâmbetului și aspectul facial, însă sunt și pacienți care vin la îndrumarea altor colegi de-ai noștri.

Problemele parodontale necesită de multe ori tratamente combinate. După ce se stabilizează boala parodontală, atunci tratamentul ortodontic are rolul de a corecta deplasările survenite în timpul apariției bolii parodontale și de a corecta planul ocluzal, astfel încât pacientul să se poată bucura de dinți sănătoși pe tot parcursul vieții.

Sunt și pacienți la care dinții au suferit migrări în urma unor extracții dentare mai vechi și protezistul sau medicul implantolog nu poate să efectueze o lucrare în mod corect, pentru că dinții sunt foarte înclinați și atunci este nevoie de tratament ortodontic pentru a corecta axele înclinate ale unor molari, în special, și abia apoi se pot face lucrările protetice într-o poziție corectă, astfel încât să poată fi folosite cât mai mulți ani.

- Mai sunt și situații în care pacienții au probleme, au dureri articulare.

- Da, sunt și pacienți care au probleme articulare și atunci tratamentul ortodontic poate să corecteze și să elimine aceste probleme, evident, dacă ele sunt de cauză dentară, pentru că sunt și alte probleme legate de patologia articulațiilor temporo-mandibulare care nu au cauză dentară. Sunt traumatisme mai vechi și atunci acelea au alt tip de tratament.

De cele mai multe ori, bruxismul (scrâșnirea dinților în somn - n.r.) se descoperă la copii, dar este și la adulți această problemă?

- Da, bruxismul este o problemă destul de frecvent întâlnită la pacienții adulți. Ea poate să aibă o cauză ocluzală, o cauză dentară, mai ales când planul de ocluzie nu este corect, sunt interferențe în mișcările mandibulare, în special datorate unor molari înclinați - și molarii de minte pot fi o cauză - și tratamentul ortodontic poate să corecteze acest tip de de de probleme. Însă de multe ori pacientul trebuie să poarte gutiere speciale, care sunt indicate de regulă pe parcursul nopții, pentru că de foarte multe ori bruxismul este nocturn. Pentru că nu întotdeauna cauzele sunt dentare, există și cauze neurologice, emoționale, care pot fi tratate tot așa, printr-o gutieră care să împiedice tocirea, abrazarea foarte accentuată a dinților, care apare de regulă în timpul bruxismului.

- Dar este o gutieră diferită de gutiera folosită ca aparat dentar, până la urmă, adică acel aparat dentar „invizibil”?

- Exact, acolo sunt alte tipuri de gutiere. De fapt, sub acest termen generic de „gutieră” sunt foarte multe tipuri de gutiere pe care noi le individualizăm în funcție de problemele respective.

- Și dacă vorbim despre cele folosite ca tratament ortodontic, acele aparate dentare invizibile, cum li se spune, care sunt situațiile în care sunt recomandate?

- În tratamentul cu linere sau cu gutiere dentare active, da, este un tratament activ. E adevărat, sunt indicate în special la pacienții adulți, însă uneori le putem folosi și la adolescenți, deci tratamentul cu linere este un tip de tratament considerat oarecum invizibil, el este foarte discret - pentru că totuși se văd, sunt discrete, însă sunt un pic vizibile - și este special dedicat pacienților adulți.

- Doar în cazurile mai simple sau moderate poate fi folosit, adică sunt cazuri în care e nevoie de aparat dentar fix și nu de gutieră clar?

- De regulă, până acum se foloseau doar în cazurile simple, însă sunt și cazuri mai complexe în care putem să folosim într-o primă etapă un alt tip de aparat, prin care să facem spațiu dinților, mai ales atunci când sunt înghesuiri dentare și în a doua etapă de tratament să aliniem dinții cu aceste linere, gutiere, gutiere active. Da, e adevărat, sunt și cazuri în care eu prefer să conduc tratamentul pe aparate fixe, iar în cazul pacienților adulți aparatele linguale sunt complet invizibile, pentru că sunt pe interiorul dinților și atunci nu se observă, în special când sunt cazuri chirurgicale sau cazuri un pic mai complexe, care necesită un alt tip de abordare.

- Iar pentru cine își dorește aceste linere invizibile, ca să spunem așa sau discrete, ce ar trebui să știe pacienții?

- Și în cazul linerelor, se colează pe dinți, se lipesc pe dinți anumite atașe din compozit și de regulă pacientul este instruit să aibă un regim alimentar un pic mai adecvat, pentru că dezlipirea acestor atașe în timpul tratamentului - mai ales că noi vedem pacientul la o perioadă mai mare de timp, în două-trei luni, când conducem tratamentul cu linere - deci, dezlipirea acestor atașe duce la perturbări în deplasarea dinților respectivi, pentru că gutiera nu mai este activă pe acei dinți. Deci, regimul alimentar trebuie adecvat și în acest caz.

- De fiecare dată când mănânci trebuie să scoți această gutieră?

- Da, gutiera se scoate.

- Câte ore din cele 24 trebuie purtată?

- Cât mai mult purtată, linerele trebuie purtate tot timpul, se scot doar la masă, după care se igienizează dinții și se pune din nou.

- Igiena din nou e foarte importantă. E mai ușor să faci igiena, dacă ai aceste gutiere? Așa pare e mai ușor...

- Da, sigur că da, igiena este foarte ușor de făcut, spațiile interdentare în special sunt ușor de curățat în timpul purtării acestui tip de aparat, dar trebuie, iarăși, mare atenție. Pacientul nu trebuie să consume lichide dulci în timp ce poartă aparatele în timpul zilei, pentru că rămâne un strat foarte fin de lichid între gutieră și dinți și în timp se pot produce demineralizări ale smațiului dentar.

- Și dacă totuși consumă, trebuie făcut periaj imediat?

- Trebuie îndepărtate gutierele de pe dinți și apoi făcută o igienizare și ulterior reluată purtarea acestor aparate. Deci, ele se îndepărtează în timpul meselor.

- Și iarăși ceva în plus față de aparatele fixe e faptul că ai mai multe gutiere și trebuie schimbate, nu? La o anumită perioadă...

- Da, deplasarea dinților se realizează secvențial și atunci sunt mai multe seturi de gutiere care deplasează puțin câte puțin și pacientul schimbă aceste gutiere cam la 7-10 zile, depinde de grosimea gutierei, de duritate și de mișcarea pe care trebuie să o facă.

- Durează mai mult tratamentul ortodontic cu aceste linere față de aparatul fix?

- Nu în toate cazurile. Durata tratamentului depinde și de complexitatea cazului respectiv, dar acum, pentru pentru că de multe ori optăm pentru tratamentul în două etape - în prima etapă facem spațiul necesar alinierii și în a doua etapă corectăm, aliniem dinții cu ajutorul linerelor -, atunci și setul, numărul de gutiere se reduce și implicit timpul de purtare a gutierelor.

- Deci igienă, cel mai important, atenție la alimentație și cred că și răbdare, să ne înarmăm cu răbdare când avem de făcut un tratament ortodontic.

- Da, așa e.

- Mulțumesc pentru toate detaliile.

Mai multe informații, găsiți AICI.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”