Tratament inovator pentru tratarea dependenţelor. O clinică din Suceava încearcă să îi facă pe pacienţi să redescopere frumuseţile vieţii, ca să uite de băutură sau de droguri. Până acum, drumeţiile pe munte, pictura şi psihoterapia au dat roade. 70% dintre pacienţi se declară vindecaţi.
Mihai are 24 de ani, dar era doar un adolescent când a căzut în patima alcoolului. A plecat de acasă la liceu, într-un oraş mai mare. A locuit singur, iar petrecerile de nerefuzat se succedau una după alta. Până a ajuns student, alcoolul nu îi mai era suficient. Şi-a dat seama că etnobotanicele îi fac rău abia după ce a pierdut controlul.
Pacient: „Pe lângă sevraj, stările de rău fizic pe care le aveam în momentul în care încercam să mă las, erau şi depresii, stări de anxietate foarte multe, şi cumva nu le puteam face faţă.”
Mihai a fost un norocos: le-a cerut ajutorul părinţilor, iar aceştia i-au fost alături necondiţionat. A fost unul dintre primii 100 de pacienţi care au experimentat o metodă revoluţionară de vindecare a dependenţelor: rezidenţa. Practic, o vacanţă de câteva zile la munte, în care pacienţii fac drumeţii şi încearcă felurite tipuri de artă, în compania specialiştilor.
Alina Ciupercovici, directoare clinicii: „Oamenii stau cu noi doar o săptămână, într-un tratament extrem de intens, terapeutic, psihiatric, de activare comportamentală.”
Pacient: “Uşor, uşor, am început să mă redescopăr pe mine, lucruri pe care îmi plăcea să le fac înainte să mă apuc de consum. După patru ani de stat în Bucureşti şi consum în fiecare zi, m-am depersonalizat complet. Mă simt mult mai conştient, mă simt activ în viaţa. Sunt personajul principal din viaţa mea.”
O altă noutate a tratamentului constă în faptul că şi familia celui aflat în nevoie este implicată activ.
Alina Ciupercovici, directoare clinicii: „Dependenţa e o compulsie, simţi nevoia să faci lucrul ăla. Or, familia trebuie să vadă asta, trebuie să vadă că nu este rău sau bun un consumator. E foarte uşor să avem etichete: beţiv, drogat, rău, nesimţit, fără voinţă. Nu e aşa.”
Tratamentul costă 2.500 de lei, iar în banii aceştia intră şi cazarea şi mesele. Cei care nu-şi permit taxa sunt ajutaţi pro-bono. 70 din cei 100 de pacienţi trataţi până acum spun că s-au vindecat de alcoolism sau dependenţa de droguri.
Eugen Hriscu, director ştiinţific ALIAT: „România este probabil singura ţară din Europa care nu are nici măcar un singur centru de tratament al dependenţei de alcool, plătit din bani publici. De asemenea, nu avem niciun centru pentru tratarea dependenţelor la copii.”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii plasează România pe locul 5 în lume la consumul de alcool.