Testare COVID-19: Testele Real Time PCR și testele serologice de identificare a anticorpilor IgG și IgM, disponibile la Sanador

Data actualizării: Data publicării:
Main Sanador Articol sustinut de SANADOR

Testarea pentru noul Coronavirus se poate face pe două căi principale: detecția directă a virusului prin tehnici de biologie moleculară PCR și determinări serologice pentru anticorpii specifici produși de organismul uman la contactul cu noul coronavirus. Aceștia din urmă pot fi imunoglobuline de tip M (IgM), sau imunoglobuline G (IgG). Atât testele Real Time PCR cât și cele serologice de determinare a anticorpilor IgM și IgG pot fi efectuate, la cerere, în cadrul Sanador, de către pacienții persoane fizice dar și de către companii, pentru testarea angajaților.

Cum se face testarea Real Time PCR?

Această testare care este gold standard-ul pentru detectarea SARS-CoV-2. Testul detectează prezența materialului genetic viral, fiind utilizat pentru a determina dacă o persoana este infectată sau nu.

Testele de identificare Real Time PCR sunt teste de biologie moleculară ce confirmă prezența virusului SARS-CoV-2 si sunt recomandate pentru pacienții suspecți. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca diagnosticul de boală să se pună utilizând aceste teste. Avantajul lor este ca pun în evidență virusul, chiar daca titrul viral este foarte scazut, adică virusul este prezent în organism în cantități foarte mici.

Acest tip de test utilizează exsudatul nazofaringian, secreția colectată prin tamponarea ușoară a interiorului nasului și gâtului - aici este cel mai probabil ca virusul să se găsească în cantități mai mari și tot aceste locuri sunt ușor accesibile pentru recoltare. Pacientul trebuie însă să specifice dacă folosește vreun tratament local cu picături pentru că poate influența rezultatul testului.

Cum probele de exsudat nazofaringian conțin o cantitate mică de material genetic viral, este necesară utilizarea unei tehnici numită amplificare enzimatică in-vitro a acizilor nucleici sau PCR (polymerase chain reaction). Prin PCR se pot face câteva milioane de copii ale materialului genetic existent în proba de exsudat nazofaringian. Testul este pozitiv dacă în materialul genetic amplificat se identifică o secvență de nucleotide specifică ARN-ului viral al noului coronavirus.

Tehnica Real Time PCR este o tehnică sensibilă, de aceea este foarte importantă pregătirea corespunzătoare a personalului din departamentul de biologie moleculară și, de asemenea, respectarea normelor de biosiguranță.

Testele RT-PCR sunt suficient de rapide (aproximativ 7 ore de la începerea analizei până la rezultat), astfel încât eliberarea rezultatului către pacient se face în decurs de o zi lucrătoare după intrarea probei în laborator.

Prelevarea probelor se face pe bază de programare.

Cum se fac testele serologice de determinare de imunoglobuline (IgM și IgG)?

O altă opțiune pentru identificarea prezenței SARS-CoV-2 sunt testele serologice de determinare de imunoglobuline (IgM și IgG), produse de sistemul imun imediat dupa infecție. Anticorpii de tip IgM pot fi detectați după aproximativ 7 zile de la contactul cu virusul și pot să devină nedetectabili în aproximativ 4 săptămâni, iar anticorpii de tip IgG apar la circa 14 zile de la infecție și pot persista o perioada îndelungată.

Aceste teste detectează răspunsul imun al organismului cauzat de infecția cu virusul, și nu virusul în sine. Sunt utile pentru identificarea persoanelor care au avut infecția cu SARS-CoV-2 și au dezvoltat un răspuns imun.

Ideal este ca testarea serologică să se efectueze în momentul debutului bolii, în faza acută și în convalescență, pentru a urmări seroconversia și a identifica persoanele care au trecut prin această afecțiune și au dezvoltat anticorpi.

Testele serologice sunt recomandate pentru pacienții asimptomatici, care au trecut prin boală, pentru identificarea persoanelor care pot dona plasmă, în perioada convalescenței, utilă ca tratament în cazurile severe de COVID-19, pentru pacienți care nu mai sunt susceptibili de a dezvolta infecția și se pot întoarce în câmpul muncii.

Analizele se lucreaza din ser, iar recoltarea probelor de sânge se poate face în orice moment al zilei. Se recomandă ca interpretarea testelor să fie făcută de către medicul trimițător în contextul clinic.

Ce măsuri de siguranță iau laboratoarele?

Atât pentru siguranța pacienților cât și pentru cea a echipei medicale, în cadrul Sanador personalul care prelevează probele, indiferent că vorbim de cele pentru RT-PCR sau de cele pentru testele serologice, respectă normele de siguranță.

Echipamentul obligatoriu pentru asistenta medicală care recoltează constă în:

  • capelină;

  • halat impermeabil sau rezistent la lichide, de tip halat chirurgical steril sau similar (sau costum impermeabil);

  • mască/aparat respirator de tip FFP2 sau FFP3;

  • ochelari sau vizieră de protecție;

  • 2 perechi mănuși chirurgicale (peste prima se îmbracă halatul chirurgical, iar a doua se pune peste manșetele halatului chirurgical; acestea din urmă sunt schimbate după fiecare pacient).

Testarea produselor patologice recoltate de la o persoană ce întrunește criteriile unui caz suspect de infecție cu SARS-CoV-2 trebuie realizată în laboratoare cu nivel de biosiguranță 2 (BSL-2), de către un personal calificat și antrenat conform procedurilor de biosiguranță și normelor de bună practică microbiologică, inclusiv în domeniul diagnosticului molecular.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...