Studenții la Medicină îi răspund ministrului Sănătății: Există multe motive pentru care medicii tineri pleacă
Data actualizării: Data publicării:
Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) a reacționat la afirmațiile de marți ale ministrului Sănătății, Sorina Pintea, care a anunțat că medicii rezidenți ar putea fi obligați să rămână în țară după finalizarea studiilor, timp de câțiva ani.
Studenții la Medicină enumeră motivele care îi fac pe rezidenți să părăsească România și afirmă că, în ciuda creșterilor salariale, condițiile din spitale sunt în continuare sub așteptări, gărzile nu sunt plătite, iar oportunitățile de învățare și dezvoltare, limitate.
„Propunerea prezentată de actualul Ministru al Sănătății, doamna Sorina Pintea, prin care medicii rezidenți ar fi obligați să rămână în țară pentru un anumit număr de ani nu este considerată optimă de către Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR).
Chiar și în contextul ultimelor majorări salariale din sistemul medical românesc, există numeroase motive pentru care medicii tineri aleg să părăsească România: lipsa dotărilor din spitale, oportunități extrem de limitate de cercetare și dezvoltare, cât și gărzi neplătite pentru medicii rezidenți.
Acestea sunt doar câteva dintre neajunsurile sistemului medical românesc ce împiedică desfășurarea unui act medical de aceeași calitate cu a altor sisteme de sănătate occidentale.
FASMR consideră că o astfel de atitudine îngrădește o serie de drepturi legale naționale, cât și la nivelul Uniunii Europene”, observă FASMR.
De asemenea, mulți medici rămân șomeri după finalizarea rezidențiatului, a spus președintele FASMR, Teodor Cristian Blidaru, la Digi24 că: “În cazul locurilor la rezidențiat, există în continuare un deficit major între numărul de rezidenți și absorbția ulterioară pe piața muncii ca tânăr specialist, (...) foarte mulți rezidenți rămânând șomeri după terminarea rezidențiatului.”