Europarlamentarul Corina Crețu trage un semnal de alarmă de la Bruxelles: românii mai au de aşteptat încă opt ani pentru a vedea gata spitalele regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova promise de Guvern pentru 2020. La Digi24, ministrul Sorina Pintea s-a declarat surprinsă de aceste afirmaţii şi a spus că programul de construcție este cunoscut de comisarul european și că precizările sale sunt lansate în scop politic.
„Mă surprinde declarația doamnei Corina Crețu, care știe foarte bine care este situația. Dar mă surprinde și mai mult afirmația că aceste spitale au fost amânate intenționat numai pentru a demonstra că dânsa nu a fost un comisar patriot. Ea știe foarte bine cum au decurs lucrurile. În decembrie 2016 se semna un acord cu Banca Europeană de Investiții pentru efectuarea studiilor de fezabilitate, dar primul teren a fost transmis Ministerului Sănătății pentru construcția spitalelor în octombrie 2017”, a declarat ministrul Sorina Pintea, la Digi24.
Ministrul Sănătății a mai subliniat că s-a lucrat la întocmirea studiilor de fezabilitate care sunt finalizate, există două HG pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru Iași și Cluj, urmează și Craiova.
„Lucrurile au mers în ritmul pe care dânsa il știe foarte bine și pe care l-am stabilit de comun acord. Amânarea nu este neapărat o noutate. Amânarea finalizării poate voia să spună, pentru că noi am spus încă de la finalizarea primului studiu de fezabilitate, că experții dau ca dată finală 2024. De aceea s-a cerut împărţirea în două etape a acestor cosntrucţii, astfel încât în a doua etapă banii să vină mai mulţi şi cu o contribuţie din partea UE mai mare. Dânsa ştie toate aceste lucruri. Între 2024 și 2027 este un interval de timp în care aceste spitale vor fi finalizate conform experților europeni, lucru pe care l-am spus”, a mai spus Pintea.
Ministrul a dat asigurări că studiile de fezabilitate nu vor expira din cauza acestei decalări şi a amintit că în iulie MS a semnat cu BEI un contract de asistenţă tehnică la implementare.
Corina Crețu cunoaște acest program al spitalelor regionale, iar precizările sale ar putea fi lansate în scop politic, consideră Pintea.
„Au apărut acești ani (termenul până în 2027, n.r.), pentru că banii pentru construcția efectivă vor fi ceruți pentru etapa a doua de programare, care este până în 2027. Deci, teoretic, trebuie să termini construcția până în 2027 ca să accesezi acei bani pe care îi soliciți. Doamna Corina Crețu știe aceste aspecte, dar este un demers politic care nu face bine nimănui”, a mai declarat ministrul.
Precizările vin după ce comisarul european Corina Crețu a scris pe Facebook că spitalele regionale vor fi finalizate în 2027.
„Am sperat să le inaugurăm (spitalele regionale, n.r.) până la încheierea mandatului meu de Comisar European, fiind - pentru mine - o prioritate în toate discuțiile pe care le-am avut cu experții europeni, fie ei de la Banca Europeană de Investiții (care a și realizat studiile de fezabilitate), fie de la Comisia Europeană. Din păcate, după ce inițial s-a spus că ele vor fi finalizate în 2020, apoi în 2023, aud acum de anul 2027... Sentimentul că aceste proiecte de interes național au fost sabotate, amânate, doar pentru a dovedi că România nu are un Comisar "patriot" este tot mai puternic, un sentiment pe care îl simt și când vine vorba de transporturi”, a scris Corina Crețu pe Facebook.
Redactare G.M.