Oboseală, ameţeală, dureri articulare şi lipsă de chef. Sunt principalele simptome pe care le au, în perioadele în care vremea suferă schimbări majore, tot mai mulţi oameni. Medicii pun astfel de tulburări pe seama meteosensibilităţii.
-Am dureri de cap şi de coaste, de şolduri
-Dureri de cap, nu-ţi spun!
-La schimbare de anotimp: primăvara, toamna.
-Oboseală, ameţeală, asta e lege!
-Nu am niciun pic de vlagă, nu am putere, respir greu.
Diferenţele de temperatură de la o zi la alta, ori cele din zori şi până la orele amiezii pot fi considerabile.
Simona Căpşună, meteorolog Digi24: Diferenţe care depăşesc 15 grade Celsius. Pe de altă parte, sunt diferenţe în aspectul vremii. Este determinat de multe ore mohorâte cu ploi, în alternanţă cu momente însorite.
Sunt afectate, în special, persoanele care suferă de boli cronice.
Mihaela Săhlean, psiholog: Care se ştiu cu afecţiuni reumatice, cu afecţiuni cardiace, vorbim de persoane care au anumite boli pentru că acuzele care apar sunt dureri articulare, musculare, de cap, migrene, stări de sufocare, irascibilitate.
Starea de disconfort apare şi la cei care nu respectă regulile minime pentru o viaţă sănătoasă.
Adrian Marinescu, medic internist: Faptul că nu facem mişcare, alimentaţia necorespunzătoare pot să ducă într-un final la un dezechilibru şi acele persoane au mai mari probleme decât ceilalţi.
Mihaela Săhlean, psiholog: Persoanele din mediul rural au un mult mai bun contact cu natura, ca urmare, adaptabilitatea la condiţiile meteo e mult mai uşoară.
Nu doar temperatura, ci şi presiunea ori umiditatea pot crea disconfort. Statisticile arată că 40% din populaţia planetei suferă de meteosensibilitate.