Schimbarea orei ne poate perturba somnul, dar nu este singura cauză care poate determina insomnii. Pentru o noapte cât mai liniştită şi odihnitoare, medicii recomandă să respectăm câteva reguli.
Prima regulă pentru un somn liniştit este că fiecare persoană are nevoi diferite atunci când vine vorba despre odihnă.
„Important nu este să te culci la ora 10 şi să te scoli la ora 6 dimineaţa, pentru că fiecare dintre noi avem un alt bioritm. S-a demonstrat foarte clar, fenotipic că unele persoane au nevoie de mai multe ore de somn, că Newton de exemplu, care trebuia să doarmă 13 ore, altele au nevoie de doar câteva ore de somn şi o aţipeală de 15 minute le este suficient să fie fresh”, spune Oana Deleanu, medic primar pneumolog
Există însă anumite reguli, general valabile, de care trebuie să ţină cont atât cei cu tulburări de somn, cât şi cei fără probleme.
„Temperatura de obicei 21 de grade, să fie linişte absolută, întuneric, să nu fie zgomote, să nu consume şi să nu mănânce mai târziu de ora 6 induce insomnie şi alte tipuri de tulburări respiratorii în timpul somnului, din alte puncte de vedere e foarte important climatul să fie asigurat şi liniştea pe care trebuie să o aibă pacientul în momentul în care se culcă”, afirmă Florin Mihălţan, medic primar pneumolog.
Iar medicii recomandă persoanelor care se trezesc obosite dimineaţă să evite ceasurile cu lumina puternică sau telefoanele care se aprind pe noptieră.
„Mai ales în perioada de somn rem când organismul este mai vulnerabil, poate să perceapă aceste flash-uri luminoase, poate să perceapă un semnal sonor, adică bâzâitul telefonului pentru că orice poate să ne fragmenteze somnul, adică să ne trezească”, spune Oana Deleanu, medic primar pneumolog.
Chiar şi siesta de după-amiază are regulile ei.
„S-a constatat că în general nu e bine să se doarmă mai mult de 25-30 de minute la siesta, orice somn prelungit, de 2-3 ore nu este la fel de odihnitor că acel somn de 20-30 de minute, iar pe de altă parte, la cei care au funcţii de rapsundere, controlori de trafic, şoferi profesionişti, conductori de locomotive, mai există o ora după trezire, dacă siesta este de 2-3 ore, în care nu au vigilenţa pe care ar trebui să o aibă un om sănătos”, spune Florin Mihălţan, medic primar pneumolog.
Pentru că somnul să fie cât mai eficient încercaţi, de asemenea, să aveţi ore fixe de culcare şi de trezire, în funcţie de bioritmul dumneavoastră. Dacă nu va odihniţi bine din cauza grijilor, este foarte important că înainte de a pune capul pe pernă - să va relaxaţi.
„Un exerciţiu destul de simplu pe care îl putem face este acesta în care ne punem uşor pe spate, găsim un perete în casă. Șezutul cât mai aproape de perete, braţele pe lângă corp, picioarele uşor ridicate şi pur şi simplu rămânem aici pt câteva momente, vom aduce sânge proaspăt dinspre picioare spre inima şi spre creier”, spune Rezan Abdo, instructor de yoga.
Foarte multă tensiune se acumulează şi în şolduri, aşa că este nevoie să detensionati şi această zona înainte de somn.
„Putem lua o poziţie confortabilă cu picioarele încrucişate şi pur şi simplu plimbam palmele pe sol, întindem corpul şi ne relaxăm pentru câteva momente aici. Dacă găsim dificilă această poziţie putem folosi o pernă pe care o luăm şi o punem cu atenţie pe şolduri şi lăsăm corpul să coboare uşor spre podea”, afirmă Rezan Abdo, instructor de yoga.
Va puteţi relaxa în această poziţie între unul şi cinci minute. Pentru a adormi repede şi a avea un somn odihnitor este recomandat să mai faceţi 4 exerciţii. Pe pagină de Facebook Tinerețe fără bătrânețe găsiţi acum setul complet de exerciţii care va pot aduce un somn de notă 10.