Președintele Societatății Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, a declarat că evoluția numărului de cazuri de coronavirus este legată comportamentul populației, care nu respectă regulile de prevenție. Ea a mai arătat că nu există o ordine clară a simptomelor care delanșează boala Covid-19, însă apariția mai multor semne poate fi considerată un semnal de alarmă.
Doina Azoicăi a declarat luni, la Digi24, că situația din ultimele două săptămâni poate lăsa impresia că ne aflăm pe un platou cu 1.000 - 1.500 de cazuri noi pe zi, însă, avertizează ea, tendința este de creștere: de la 84 de cazuri noi la suta de mii de locuitori s-a ajuns la 89 de cazuri noi.
„Este o creștere, dar nu exponențială”, a punctat Doina Azoicăi, adăugând că situația trebuie ținută sub control.
Una din explicațiile pentru această evoluție este aceea că „scade comportamentul preventiv al populației”, a mai spus președinta Societății de Epidemiologie. Potrivit ei, am ajuns într-o fază de „transmitere comunitară susținută” a coronavirusului, care poate duce inclusiv la dezvoltarea unor focare. Ea a dat exemplu stațiunile de la munte și de pe litoral, unde sunt mari aglomerări de oameni în concediu și nu toți repectă măsurile impuse, de purtare a măștii și distanțare socială.
Există o ordine a simptomelor care declanșează Covid-19?
Întrebată despre o ordine a instalării simptomelor care declaneșează boala Covid-19, Doina Azoicăi a spus că „este foarte variabilă succesiunea simptomelor, însă e cert că populația trebuie să fie atentă la faptul că o febră care apare pe fondul unor manifestări respiratorii trebuie considerată o manifestare a unei posibile infecții”.
Ea a mai precizat că durerea de cap, astenia, durerea în gât sunt de asemenea simptome care pot indica declanșarea bolii, însă febra rămâne cel mai des întâlnit.
Editor: B.P.