Românii care au nevoie de un transplant pulmonar nu mai sunt primiţi de clinica din Viena. Ministrul Sănătăţii spune că a fost informat printr-un e-mail că a fost depăşită capacitatea spitalului respectiv. Florian Bodog spune că a cerut explicaţii oficiale pentru respingerea pacienţilor români. Până la primirea unui răspuns însă, şeful Sănătăţii nu are o soluţie pentru bolnavii care aşteaptă un transplant de plămâni. Până acum, 40 de români au fost operaţi la Viena.
ACTUALIZARE. Eurotransplat, organismul care reglementează transplanturile în Europa, spune că nu a primit în ultima lună nicio notificare din partea României în ceea ce privește transplantul pulmonar.
„Aşteptăm să fim contactaţi de autorităţile române pentru că vrem să corectăm acest dezechilibru”, spune un oficial al Eurotransplant.
„Cred că ei au o problemă legată de spaţiu. Din câte ştiu, s-a făcut şi o structură de chirurgie cardio-vasculară şi spaţiul este redus”, a spus ministrul Sănătăţii.
„Conform protocolului, Clinica din Austria nu avea dreptul să denunţe unilateral acest protocol. Practic toată comunicarea trebuia făcută prin Eurotransplant”, a adăugat el.
„Cei de la ANT în mod normal trebuia să aibă cel puțin două centre cu care să lucreze. Domniile lor am înțeles că au început deja demersurile. Aveau deja semnale, practic s-a mai întâmplat o dată anul trecut, când clinica de la Viena a blocat transplantul, însă această blocare unilaterală eu zic că e în afara legii.
În același timp, noi suntem în contact și cu celelalte centre care fac transplant pulmonar din Praga, din Germania, dar nu pot să vă dau un răspuns până când nu vorbesc cu dânşii”, a mai spus Florian Bodog.