Ministerul Sănătăţii trebuie să decidă până la sfârşitul lunii pe ce terenuri vor fi construite cele trei spitale regionale. În cazul unor întârzieri, România ar putea pierde fondurile de la Bruxelles, atenţionează comisarul european Corina Creţu.
Cele trei spitale regionale ar trebui să fie construite la Iaşi, Craiova şi Cluj-Napoca. A trecut un an şi trei luni de când a fost semnat programul operaţional pentru perioada 2014-2020.
„Avem de terminat nişte spitale regionale. Ca să le terminăm cu succes, trebuie să le pregătim aşa cum trebuie. Trebuie să le şi începem şi trebuie să le începem cât mai repede. De ce nu s-a stabilit terenul până acum, nu ştiu”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, cu privire la alegerea terenului pentru spitalul din Iași.
La Iaşi, primăria a prezentat o listă cu mai multe locuri în care ar putea începe construcţia spitalului regional. În luna septembrie, administraţia locală s-a hotărât.
„Spitalul Regional de Urgenţă pentru Municipiul Iaşi este la Moara de Vânt, lucru pe care îl mai aşteaptă ministerul este cel legat de avizul de la Autoritatea Aeronautică referitor la distanţă, înălţimi, volume”, a spus Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.
La Cluj şi Craiova, au fost evaluate câte cinci terenuri.
România riscă să piardă 150 de milioane de euro, bani europeni, dacă lucrurile nu se mişcă mai repede.
„Rugămintea noastră este să se ajungă la o concluzie rapidă. Şi eu speram, la fel ca şi dumneavoastră să putem anunţa astăzi amplasamentul. Dacă se poate, până la sfârşitul lunii octombrie, domnule ministru”, a spus Corina Creţu, comisarul european pentru Politică Regională.
Unul dintre principalele criterii pentru alegerea amplasamentului viitoarelor spitale este accesul populaţiei la ele. După ridicarea acestor construcţii, aproape un milion de oameni vor avea acces la servicii medicale de mai bună calitate.