A început o noua campanie pro vaccinare. Startul s-a dat în Ţăndărei, oraşul în care mai puţin de 20% dintre copii sunt imunizaţi. Campania Ministerului Sănătăţii este susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de UNICEF. După ce înalţii oficialii au plecat, tot medicii şi autorităţile locale au rămas să se descurce cu localnicii.
Ultima grijă a oamenilor din Ţăndărei e să-şi pună la adăpost copii de boli. Şi o arată datele seci. Puţini îi duc la vaccinare. Din neştiinţă, prea multe griji sau nepăsare.
-I-ați mai vaccinat până acum?
-Nu.
-De ce?
-Când mi-a dat drumul cu ei din spital, mi-a zis să vin peste o săptămână, iar eu cu munca, cu serviciul şi cu treaba acasă nu am mai putut să merg cu ei şi am uitat.
Au făcut copii dar n-au habar ce înseamnă un vaccin şi pentru ce e bun. Aşa a ajuns oraşul ialomiţean ruşinea ţării la capitolul vaccinare. Anul trecut, rata imunizării în acest oraş a fost de 17,5%.
-Două vaccinuri le are făcute mititelul, iar acum să vedem, dacă se poate bine, nu vreau să se întâmple ceva la băiat. Dacă copilul e bolnav, n-are voie să i se facă vaccin, nu am acceptat aşa ceva niciodată.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, UNICEF şi ministerul Sănătăţii au demarat o campanie de informare şi vaccinare pentru copiii lăsaţi pradă bolilor chiar de părinţii lor. Oamenii vor fi chemaţi la sediul primăriei din Ţăndărei până pe 10 mai.
Sorina Pintea - ministrul Sănătăţii: În primul rând, anti-rujeolicul, dar am încercat să identificăm ce s-a făcut, ce nu s-a făcut şi ce trebuie să facem. Numai că de aici încolo, rolul va trebui preluat de cei care trebuie să facă asta. Există fişe prin care trebuie să urmărim aceşti copii.
Medicii de familie din Ţăndărei spun că simt că se lovesc de ziduri atunci când le spun oamenilor că vaccinul face bine şi le poate salva copiii de multe suferinţe.
Moise Eustaţiu Dan - medic de familie: Cred că totul pleacă de la un nivel de educaţie sanitară mai redusă şi în comunitatea romă, dar şi în comunitatea română.
Minsitrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a trecut şi pe la spitalul oraşului, construit din 1985. Anual, 25 de mii de pacienţi sunt trataţi aici.
Sorina Pintea - Ministrul Sănătăţii: La terapie intensivă e nevoie de mai multe lucruri dacă vrem să păstrăm cele două paturi. La blocul operator trebuie făcute nişte modificări, la nivelul de complexitate a operaţiilor care se fac, probabil că este în regulă, dar eu nu pot să spun că este în regulă.
Maria Constantin - manager Spital Ţăndărei: Spitalul ăsta funcţiona cu 150 de paturi cândva, dar din cauza modificărilor legislative, structuri, circuite, sunt doar 70 de paturi şi la acestea, cum spune doamna ministru, mai trebuie umblat ici colo.
Pentru curăţenie, ministrul a acordat spitalului din Ţăndărei nota 10, iar pentru structură doar 5.