Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți că evoluția cazurilor de Covid din ultima săptămână, de la ridicarea stării de alertă, arată un trend descrescător. În această perioadă nu au mai fost infectări cu tulpina Delta, a spus ministrul, care a sublinit însă că modul în care va evolua situația sanitară depinde de modul în care oamenii continuă să respecte recomandările medicilor privind igiena.
Ministrul Sănătății a prezentat o situație a evoluției cazurilor de Covid în România la o săptămână de la ridicarea stării de alertă.
El a spus că au fost luate ca referință datele de 8 și 15 martie, pentru o comparație a cifrelor.
Ministrul a declarat că datele înregistrate arată că trendul infectărilor înregistrate este descendent și că rata de pozitivare s-a stabilizat.
"Sperăm ca trendul descendent să continue. În ultimele 7 zile, am pus ca zile etalon datele de 8 și 15 martie, am constatat o scădere ușoară a numărului de cazuri între cele două zile.
Rată de pozitivare s-a stabilizat, am ajuns la 7,4% în săptămâna anterioară ridicării restricțiilor. Acum e 8 – 9% și este stabilizată. Totodată constatăm stabilizarea ratei bazale de reproducere la 0,75. Urmărim cu foarte mare atenție acești indicatori.
În ultima săptămână nu am mai avut circulație cu tulpină Delta în România", a declarat ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila a subliniat că autoritățile sanitare sunt atente la evoluția ratei de pozitivare și rata bazală de reproducere.
Referindu-se la creșterea cazurilor de Covid din Asia, el a spus că acolo sunt țări care nu au trecut prin valul 5, nu au avut cazuri de Omicron și că acest lucru se întâmplă acum. În ceea ce privește o creștere a numărului de infectări din Europa, ministrul a explicat că este o consecință a creșterii mobilității, "ceea ce nu e neașteptat."
"Nu va fi o problema cât timp nu va avea impact asupra capacității de acordare a serviciilor medicale. Acum avem și medicație antivirală specifică.
Avem încă transmitere comunitară și trebuie să fim responsabili", a afirmat el.
Ministrul a susținut că în România se discută despre o posibilă continuare a valului 5 și că asta depinde de modul în care oamenii vor respecta recomandările sanitare legate de igienă. "Nu vorbim acum de alt val 6", a subliniat el.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Editor : G.M.