Rafila, despre o grevă generală în sănătate: Cel puţin jumătate din revendicări se realizează în perioada următoare

Data publicării:
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, sustine o conferinta de presa la sediul ministerului din Bucuresti, 11 ianuarie 2023
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Foto: Sabin Cirstoveanu/Inquam Photos

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că a avut permanent discuții cu sindicatele din sănătate și că mai mult de jumătate din revendicările lor „cu siguranţă se realizează în perioada imediat următoare”. Ministrul speră să nu se ajungă la grevă generală în sănătate.

„Semnarea contractului colectiv de muncă, ocuparea posturilor vacante, voucherele de vacanţă, ordonanţa care a apărut a apărut astăzi (privind aducerea salariilor tuturor angajaţilor din sănătate, poliţie şi armată la grila salarială din 2022 - n.r.) arată seriozitatea dialogului şi asumării acestor măsuri”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila joi, după ședința de guvern, potrivit Agerpres.

El spune că s-a întâlnit permanent cu sindicatele din sănătate și că au fost găsite o parte din soluţii la probleme. Ministrul speră ca soluțiile să fie acceptate, pentru a fi evitată o grevă generală în sector.

Întrebat care este în medie majorarea pentru personalul din sănătate, Rafila a spus: „Nu discutăm de o majorare medie, discutăm despre alte tipuri de revendicări, discutăm despre contractul colectiv de muncă, discutăm despre voucherele de vacanţă, care sunt finanţate separat încât să nu mai greveze bugetul spitalului, să fie distribuite în mod echitabil, discutăm despre angajările noi în sistemul de sănătate, ştiţi bine, pe bază de memorandum”.

El a adăugat că prin ordonanţă de urgenţă „s-a adus anexa 2, care include personal auxiliar din sistemul de sănătate şi din alte sisteme, dar în special din sistemul de sănătate, la nivelul valorii salariului din 2022. Au fost uitaţi şi acum se face această reparaţie”, a explicat Rafila.

Soluții tranzitorii

Despre poziţia Ministerului Sănătăţii legat de solicitările din sistemul de sănătate pentru a nu se ajunge la grevă, ministrul a arătat: „La ceea ce vă referiţi dumneavoastră, respectiv plata diverselor sporuri la personalul de gardă sau la personalul care face ture, la salariul efectiv din această perioadă nu la salariul din 2018, cum s-a întâmplat în ultimii ani, nu poate avea decât o soluţionare tranzitorie până la apariţia noii legi salarizării, care elimină această discriminare”.

„Tatonăm cele mai bune soluţii în care să putem să avem o soluţie pentru dânşii, pentru fiecare dintre categorii, fie că ne referim la medici, la asistenţii medicali sau la personalul de îngrijire, de exemplu infirmiere, încât aceste sporuri, care să nu se numească neapărat sporuri, dar care să ducă la o echilibrare a veniturilor care să poată să fie în funcţiune până în momentul în care noua lege a salarizării intră în funcţiune (...). Explorăm împreună cu dânşii, am discutat şi cu cei de la Sanitas şi cu cei de la Solidaritatea Sanitară, am discutat şi cu cei de la Ambulanţă, m-am întâlnit azi de dimineaţă cu ei, n-are rost să intrăm în speculaţii, încercăm să găsim împreună o soluţie şi există o foarte bună bază de dialog, serioasă, asumată şi neconflictuală. Cred că ăsta este lucrul cel mai important”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă vor exista noi majorări salariale, Rafila a menţionat că nu poate să facă niciun fel de comentariu. „Aştept să găsim o soluţie împreună şi pe care să o comunicăm asumat, aşa cum spuneam, prefer astfel de abordări decât unele speculative”, a adăugat ministrul.

„Greva nu este generată de o anumită categorie profesională sau posibilitatea nu este menţionată de o anumită categorie profesională, este menţionată de reprezentanţii angajaţilor din sănătate, fie că sunt medici, asistenţi medicali, infirmieri sau brancardieri, n-are niciun fel de importanţă, se repară acum o nedreptate. Discuţiile în permanenţă au fost constructive şi e vorba de un set de revendicări, iar cel puţin mai mult de jumătate dintre aceste revendicări cu siguranţă se realizează în perioada imediat următoare, iar semnarea contractului colectiv de muncă, ocuparea posturilor vacante, voucherele de vacanţă, ordonanţa care a apărut a apărut astăzi arată seriozitatea dialogului şi asumării acestor măsuri”, a mai spus Rafila.

Creşteri salariale între 2% şi 5%

Potrivit acestuia, mai important pentru fiecare categorie din sistem este că salarizarea va ajunge la nivelul din anul 2022, menţionând că sunt creşteri salariale la „câteva zeci de mii de persoane” - personalul de îngrijire, infirmiere, brancardieri şi alte categorii de personal.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a venit cu precizări în numele ministrului Sănătăţii, menţionând că este vorba de creşteri salariale între 2% şi 5%.

„Pentru că domnul ministru al Sănătăţii s-a grăbit pentru a merge la întâlnirea cu sindicatele din sănătate, vă răspunde prin intermediul meu: sunt creşteri între 2 şi 5% pentru personalul din această categorie regăsită pe anexa respectivă. Mare parte dintre majorări fuseseră deja făcute în sistemul de sănătate pentru că (...) a fost considerat prioritar şi ca atare s-a bucurat printre primele categorii de bugetari de aceste măriri. Ce pot să vă spun este să vă ofer câteva exemple: în cazul unei infirmiere, creşterea este de 200 lei, de la 4.242 la 4.423 lei, iar un brancardier va ajunge, după majorarea dispusă astăzi de Guvern, la 3.676 lei”, a spus Cărbunaru.

Angajaţii din sănătate au protestat timp de o oră în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de salarizarea din sistem, şi apoi au plecat în marş către Piaţa Revoluţiei, pentru a picheta Ministerul Sănătăţii şi pe cel al Muncii. Protestul a continuat în faţa Palatul Parlamentului.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...