Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că medicii de chirurgie plastică de la Spitalul Bagdasar-Arseni care refuză să facă gărzi ar trebui să „înţeleagă că ei lucrează într-un spital ca să răspundă nevoilor pacienţilor”. El anunţă că se fac verificări la unitatea medicală.
Alexandru Rafila a comentat, luni, la Medika Tv, situaţia de la Spitalul Bagdasar-Arseni, unde şapte medici din cadrul secţiei Clinice Chirurgie Plastică şi-au prezentat demisia din contractele de gărzi, incepând din 1 noiembrie, prezentându-şi gestul drept o consecinţă a „actualelor condiţii existente in Spitalul Bagdasar” şi invocând un “risc de malpraxis” care i-ar expune “unor riscuri majore din punct de vedere profesional”.
„Cred că adevărul totdeauna este undeva la mijloc. Eu ştiu că este mult mai interesant să faci chirurgie plastică decât să tratezi mari arşi, e mai confortabil şi din punct de vedere profesional. Dar eu fac, încă o dată, apel şi la conştiinţa oamenilor, să înţeleagă că ei lucrează într-un spital ca să răspundă nevoilor pacienţilor, putem să facem toţi, să mergem acasă şi să considerăm că este mai bine să facem altceva decât meseria pentru care ne-am pregătit sau să refuzăm că ne-o facem complet, cum este cazul celor care refuză să facă gărzi. E o problemă de conştiinţă şi de etică profesională. Motive şi motivaţii se pot găsi”, a afirmat Alexandru Rafila.
Rafila a spus că a primit un raport din partea conducerii spitalului. El a subliniat că la acest spital există „reclamaţii reciproce între medici şi management”, iar „pacienţii nu sunt interesaţi de tipul ăsta de dispute”, potrivit News.ro.
„O poziţie de forţă care este a uneia dintre părţi sau a unor profesionişti, până la urmă afectează pacienţii şi eu, personal, nu aş putea să dorm noaptea dacă aş lua decizii care ştiu că afectează vieţile şi sănătatea pacienţilor mei”, a adăugat Alexandru Rafila, în acest context.
Şapte medici din Secţia Chirurgie Plastică a Spitalului „Bagdasar-Arseni” şi-au prezentat demisia din contractele de gărzi invocând „risc de malpraxis”, conducerea unităţii sanitare precizând că le-a cerut explicaţii, luând însă în calcul şi „o reactie pur subiectivă la sesizări depuse la Parchet cu privire la posibile abateri de natură penală” vizând cinci dintre medici. Cei şapte medici au transmis pentru Libertatea o scrisoare deschisă în care prezintă motivele gestului lor, printre care lipsa unor specialităţi pentru unele linii de gardă, „plimbatul” pacienţior între spitale, tratarea pacienţilor arşi grav care ar trebui trataţi în centre de arşi, fondurile insuficiente.
Editor : Liviu Cojan