Şeful DSU, Raed Arafat, a răspuns miercuri criticilor aduse de către Avocatul Poporului în legătură cu o presupusă neconstituţionalitate a ordinului prin care sunt suspendate internările care nu reprezintă urgenţe, subliniind că va aplica „principiile învăţate” pentru a salva vieţi.
Avocatul Poporului a atras atenţia asupra consecinţelor dezastruoase pe care le-ar avea suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale asupra pacienţilor și a anunțat, miercuri, că s-a sesizat din oficiu. „Dreptul cetăţenilor la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat nu poate fi îngrădit”, spune Renate Weber. În situaţia în care suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale se va realiza prin act administrativ emis de un organ administrativ fără personalitate juridică sau prin ordin al ministrului Sănătăţii, acest lucru este neconstituţional şi nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exerciţiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, a arătat Avocatul Poporului.
Raed Arafat a declarat, miercuri seară, că ordinul care prevede suspendarea internărilor pentru pacienţii cronici și a intervențiilor chirurgicale pentru 30 de zile nu închide spitalele, ci reprezintă o prioritizare a resurselor disponibile. Şeful DSU a anunţat că va răspunde invitaţiei de a merge în Parlament pentru a discuta despre soluţii legislative în privinţa accesului limitat al pacienţilor cu boli cronice la tratament în spital, menţionând însă că va duce cu el şi manualul de medicină de dezastre.
„Este un ordin de management şi de triaj într-o situaţie de dezastru şi, îmi pare foarte rău, dacă medicina de dezastre nu este în concordanţă cu Constituţia, eu, ca medic, până mi se spune să mă opresc din cauza Constituţiei, trebuie să respect salvarea vieţii şi să respect principiile pe care le-am învăţat în acest domeniu”, a declarat Raed Arafat. El a precizat că ordinul respectiv nu face parte din categoria celor care ar trebui publicate în Monitorul Oficial, că el a fost transmis spitalelor și trebuie citit cu atenție, nu interpretat doar după un titlu.
Întrebat cum vede faptul că pacienţii ar putea ataca în contencios administrativ acest ordin, Arafat a răspuns că va explica şi în faţa instanţei motivele pe care le-a avut în vedere. „Normal, este dreptul oricăruia să se îndrepte către justiţie. Vom explica în justiţie ce am făcut. Sperăm să înţeleagă lumea. Medicina are reguli şi are principii. Cine vrea să vadă ce am aplicat - dacă respectă principiile internaţionale ale medicinei şi, mai ales, ale situaţiilor de dezastre medicale - o să înţeleagă că noi nu am ieşit deloc din normalitate şi din ce s-ar face în orice ţară”, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Editor : Luana Pavaluca