Prima implantare a unei inimi artificiale la un copil din România a fost realizată la Târgu Mureș

Data actualizării: Data publicării:
medici chirurgi in operatie
Prima implantare a unei inimi artificiale la un copil din România a fost realizată la Târgu Mureș.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a anunţat, miercuri seara, realizarea primei implantări a unei inimi artificiale la un copil din România, la o pacientă în vârstă de 17 ani, asistat de o echipă a IUBCvT şi a doctorului Svetozar Putnik, din Belgrad.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Se spune că numai Dumnezeu poate pătrunde în sufletul cuiva. Şi aşa este. Am mers azi dimineaţă la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care aşteaptă un transplant, ştiind cât de puţini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă. Soluţia inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficienţe cardiace, o putea ţine în viaţă. Şi operaţia a reuşit. Este a patra implantare a unei inimi artificiale pe care o reuşim în acest an şi prima din România la un copil. Le mulţumesc colegilor din echipa IUBCvT Târgu Mureş şi profesorului Putnik din Belgrad, care a asistat la intervenţie. Mă bucur că reprezentantul acestui important centru est-european în domeniul transplantării cardiace a fost alături de noi şi a văzut stadiul la care a ajuns medicina târgumureşeană„, a arătat dr. Horaţiu Suciu, pe Facebook, potrivit Agerpres.

Doctorul a adăugat că, spre seară, când a plecat spre casă după această reuşită, a admirat locul în care se va construi viitorul Institut al Inimii din Târgu Mureş.

„Seara, când am plecat spre casă, m-am uitat la părculeţul din faţa Spitalului. Este locul în care se va construi noul Institut al Inimii. Acolo sunt acum nişte pomi fragezi, pe care i-aş lua cu noi în noua clădire a Institutului, pe care îl pregătim cu toată dedicarea. Nu ştiu dacă pomii aceştia se vor regăsi în viitorul nostru spital, dar felul în care i-am văzut astăzi a fost ca un dialog în care mi s-a şoptit, de undeva, că procedura de astăzi va fi, în noul proiect, o rutină. Într-adevăr, inima are tainele ei”, a subliniat dr. Horaţiu Suciu.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri