Premieră la un spital din Braşov. Prima operaţie de extirpare a unei tumori de col uterin, făcută cu un robot Da Vinci, s-a încheiat cu succes. A fost urmată, rapid, de o intervenţie similară. Ambele operaţii au fost făcute de chirurgi români, asistaţi de un medic francez, specializat în chirurgie robotică.
Pacientele operate au 41, respectiv 76 de ani. Ambele fuseseră diagnosticate cu boli malingne ale uterului.
Lucian Puscașiu, chirurg: Abordarea pe cale robotică este optimă pentru acest tip de pacient care are câteva serioase comorbidităţi dincolo de boala pentru care facem operaţia, care este o afecţiune malignă.
Mihai Căpâlnă, chirurg: E o operaţie care nu impune o incizie abdominală. În schimb vederea tridimensională a robotului conferită de sistemul optic al robotului, precum şi manevrabilitatea crescută a braţelor robotului ne conferă un plus de precizie în ceea ce priveşte actul chirurgical.
Intervenţiile au fost făcute de o echipă de medici din Braşov şi Târgu Mureş şi supervizate de un chirurg francez, renumit în toată Europa.
Fabrice Narducci, chirurg Centrul Oscar Lambret Lille: Intervenţile minim invazive sunt viitorul operaţiilor. În viitor, putem avea ocazia ca pacientul să vină în aceaşi zi, dimineaţa, să i se facă operaţia şi să fie externat după-amiază.
Robotul DaVinci Si e folosit frecvent în intervenţile făcute la acest spital privat din Braşov.
Bogdan Moldovan, manager spital: Înseamnă o nouă deschidere pentru pacienţi. E clar că şi pentru noi înseamnă un orgoliu profesional, încă un lucru adăugat în portofoliu. Dar în spatele acestui lucru stau nişte oportunităţi pentru pacienţi.
Cele două paciente operate au plătit costul intervenţiilor - aproximativ 7.000 de euro. Casa de Asigurări de Sănătate decontează cel mult 1.500 de lei, în astfel de cazuri. Zece operaţii similare sunt programate, la unitatea medicală, în următoarea lună.