Tânăra arsă într-o baracă la Sfântul Gheorghe a fost trasferată în Belgia. Femeia are arsuri foarte grave pe jumătate din suprafaţa corpului. Ajunsă la Tulcea cu o şalupă, fata a fost urcată într-un elicopter şi trimisă spre Timişoara. Numai că la jumătatea drumului, pe când survola deja Sibiul, elicopterul a făcut cale întoarsă spre Constanţa - la Timişoara fata nu ar fi avut unde să fie tratată. A ajuns la Constanţa, la Terapie Intensivă, pentru că nici Constanţa nu are secţie de mari arşi. Revoltat de situaţie, ministrul Sănătăţii a trimis-o pe fată la o clinică din Belgia.
Duminică seara, fata se adăpostise, împreună cu prietenul ei, într-o baracă de pescari de lângă Sfântu Gheorghe. La miezul nopţii, băiatul a scăpat prea multă benzină pe foc, s-a speriat de flacără şi a scăpat bidonul pe jos. Focul s-a extins, iar băiatul a ieşit din cabană strigând după ajutor.
Ioana Cristea, mama victimei: „Mare noroc cu alt băiat, un tânăr, care dormea într-o baracă alăturată. Atunci a auzit un geamăt și când a intrat ea ardea în flăcări. A sărit băiatul și a salvat-o.”
Mirel Efimov, salvatorul fetei: „Am intrat cu pături ude şi am reuşit să sting focul cu pături ude şi am scos-o afară”.
Salvatorii SMURD au dus-o pe fată cu o şalupă de la Sfântu Gheorghe la Murighiol, iar de-acolo, cu o ambulanţă, la Spitalul Judeţean Tulcea. Trecuseră patru ore de la apelul la 112. Starea tinerei era extrem de gravă, iar medicii tulceni şi-ai dat seama că nu o pot ajuta. E neclar ce a urmat, de aici încolo.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: „Din Tulcea anunţă COSU (Centrul operativ pentru situații de urgență - n.r.). În primul rând, trebuia să sune la centrele de arşi. Dacă nu e loc, se sună la COSU. Acesta încearcă să vizualizeze sistemul, să vadă unde sunt locuri libere. Înţeleg că li s-a spus că e un loc la Timişoara. S-a luat decizia trimiterii.”
La 16 ore de la incident, un elicopter SMURD decolează din Tulcea cu destinaţia Timişoara.
Elicopterul SMURD însă nu a mai ajuns aici, iar medicii de la Casa Austria spun că oricum nu ar fi putut să o îngrijească. Pe de altă parte, Clinica de Mari Arși din orașul de pe Bega este în continuare nefuncțională. De mai bine de 2 ani asteaptă să fie dotată.
Gheorghe Nodiți, șeful Clinicii de chirurgie plastică și reparatorie, Spitalul Județean Timișoara: „Noi am mai avut probleme de comunicare de felul ăsta pentru că cei de la COS sunt cei care doar dirijează”.
Constantin Neculai, tatăl victimei: „S-a revocat ordinul: elicopterul se întoarce către Constanța. Am rămas toți așa, de ce, ce s-a întâmplat?”
Elicopterul era deja deasupra Sibiului şi a ajuns după patru ore de la Tulcea la Constanţa. Sunt deja 20 de ore în care tânăra nu a primit îngrijirile de specialitate de care avea nevoie.
Bogdan Neculai, fratele victimei: „Ea având arsuri în zona respiratorie până la plămâni. Ea acum o țin aparatele, e în stare de inconștiență”.
Bogdan Obada, director medical la SCJU Constanţa: „Prezintă 45 arsuri din suprafața corporalî, arsuri faciale, arsuri de căi aeriene superioare”.
Ministrul Sănătăţii declanşează o anchetă: „A stat în Tulcea 12 ore, a fost acceptată în Timişoara. Nu ştim ce s-a întâmplat. A fost adusă în Constanţa, fiind spital de rang superior. Inacceptabil”.
Sorina Pintea găseşte o soluţie: transferul în străinătate. Sunt mai bine de 36 de ore de când fata a fost arsă. Elicopterul SMURD decolează din Constanţa, cu destinaţia Bucureşti.
Au trecut 38 de ore de la incident. Pe pista Bazei Aeriene 90, un avion de transport Spartan e echipat de misiune.
Emil Tecuceanu, comandantul echipajului: „Pacienta va fi monitorizată în permanenţă de o echipă mixtă militară - civilă”.
La aproape 48 de ore de la apelul la 112, viaţa tinerei a ajuns în mâinile medicilor de la Spitalul Militar din Bruxelles.