Posibilă explicație pentru creșterea masivă a numărului de infectări SARS-CoV2: tot mai mulți români, care au deja simptome COVID, nu mai merg în centre autorizate ca să-și facă analizele, pentru că folosesc acasă teste rapide antigen. Cum nu mulți știu cum să-și facă în mod corect acest test, obțin rezultate fals negative, apoi ies în lume. E vorba deja de un fenomen, se tem medicii. Medicul Radu Dabija, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași explică cum se face o preluare corectă pentru testele antigen făcute acasă.
Testele rapide bazate pe detecția de antigen au devenit tot mai populare printre români, însă puțini dintre ei le folosesc corect, fapt ce duce la un răspuns fals negativ. Astfel, cei infectați ies liniștiți printre alți oameni și răspândesc virusul.
Un rezultat corect depinde de calitatea probei recoltate și din acest motiv, specialiștii recomandă ca testele să fie făcute doar de persoane care au cunoștințe medicale.
„Este important ca dacă cineva are simptome să le confirme într-un spital. Confirmarea poate să vină dintr-un test PCR sau dintr-un test antigen. Putem face acasă teste antigen, dar ele sunt supuse unor erori. Recoltarea corectă de exudat nazo-faringian înseamnă să ajungi cu recoltorul până în nazofaringe, ceea ce înseamnă să străbați întreaga fosă nazală. Acest lucru nu se poate face de oricine acasă”, spune medicul Radu Dabija.
„Dacă ne este frică, mai degrabă cumperi un test și te duci cu el la dispensar și rogi asistenta să-l facă. Sau pot să fac cu exudat faringian, pentru că secrețiile pot fi luate și din faringe, să iau de sub baza limbii fără să ating cu limba recoltorul, pur și simplu din gât,” recomandă medicul.
Editor : A.P.