Plămânul artificial împrumutat Spitalului de Urgență Sibiu va fi înapoiat: E de generație foarte veche și nu avem personal calificat

Data actualizării: Data publicării:
ventilator coronavirus terapie intensiva
Pacient intubat la terapie intensivă. Foto: GettyImages

Aparatul ECMO, cunoscut sub denumirea de „plămân artificial”, care a fost împrumutat de un spital privat din Sibiu, Spitalului Clinic Județean de Urgență, nu a fost folosit și va fi dat înapoi. Medicul șef al ATI spune că aparatul e de generație veche, iar consumabilele ajung după trei luni, scrie Mediafax.

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au transmis punctul de vedere al medicului șef al Secției Clinice ATI, dr. Mihai Sava, referitor la plămânul artificial, pe care medicii din ATI nu îl folosesc, deși îl au la dispoziție, împrumutat de la un spital privat.

Potrivit SCJU, aparatul ECMO nu a fost folosit pentru că era de generație veche și ATI Sibiu nu are personal calificat pentru oxigenarea extracorporală. În plus, consumabilele pentru acest aparat vin cu termen de livrare de trei luni.

„Aparatul este de generație foarte veche (anul 2013) iar achiziționarea de materiale consumabile pentru acesta se poate face doar cu termen de livrare de 3 luni. Secția Clinică ATI a SCJU Sibiu nu dispune de personal calificat pentru derularea procedurii de oxigenare extracorporală a pacienților cu insuficiență respiratorie sau cardiacă iar calificarea acestora în centre specializate necesită un timp foarte îndelungat (câteva luni). În actualul context epidemiologic, secția nu dispune de personal excedentar care să urmeze aceste cursuri iar Clinica Polisano nu poate detașa, pe perioada pandemiei, personal calificat pentru această procedură”, au transmis reprezentanții Spitalului.

În plus, medicul șef ATI Sibiu spune că „studiile de specialitate au indicat că oxigenarea extracorporală la pacienții cu insuficiență respiratorie gravă secundară infecției cu Covid-19 nu aduce beneficii, mortalitatea fiind de aproape 100%”.

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu transmit că după discuțiile cu reprezentații clinicii private și pentru a nu perturba activitatea acesteia, s-a decis ca, până la specializarea personalului Secției ATI în această procedură și până la achiziționarea consumabilelor necesare, aparatul să fie înapoiat.

Doi pacienți COVID-19 în stare gravă au fost duși, de la Sibiu la clinici din Germania, pe banii lor, deoarece nu li s-a putut asigura tratament cu aparat ECMO.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Două localități din România ating geruri la cote extreme. Se spune că este atât de frig încât până și râul...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson
Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...