Persoanele cu diabet care au probleme de somn prezintă un risc mai ridicat să moară prematur (Studiu)

Data actualizării: Data publicării:
O asistenta face test glicemie din deget unui pacient cu diabet
11,6 % dintre români au diabet, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Foto: Profimedia Images

Persoanele cu diabet care au probleme cu somnul au șanse cu 87% mai mari să moară din orice cauză în următorii nouă ani decât persoanele fără diabet sau fără probleme de somn, arată datele unui nou studiu, potrivit CNN.

Raportul, publicat în Journal of Sleep Research, a analizat date provenite de la aproape jumătate de milion de adulți de vârstă medie, participanți la baza de date UK Biobank Study, care deține date genetice și medicale ale rezidenților din Marea Britanie.

După ce au controlat problemele medicale și stilul de viață care ar putea afecta somnul - vârstă, sex, greutate, fumat, depresie sau alte condiții preexistente - autorii studiului au determinat că că persoanele care dorm prost, dar nu au diabet, sunt cu 11% mai predispuse să moară într-un interval de nouă ani ulterior studiului decât persoanele care nu au diabet și dorm bine.

„Persoanele cu diabet, dar fără probleme de somn, sunt cu 67% mai predispuse să moară decât persoanele care nu au nici diabet, nici probleme de somn, și cu 87% mai predispuse să moară dacă au și diabet, și probleme de somn”, potrivit lui Kristen Knutson, profesor aosciat de neurologie la Universitatea Northwestern și autoare a studiului.

Knutson și echipa ei au comparat persoanele care au diabet, dar dorm bine, cu persoane cu diabet, care au probleme cu somnul.

"Persoanele cu diabet care au probleme și cu somnul au cu 12% mai multe șanse să moară în următorii nouă ani decât persoanele cu diabet, dar fără probleme de somn", spus Kristen Knutson.

Studiul este primul care cercetează legătura dintre diabet împreună cu probleme de somn și riscul de mortalotate, a mai precizat Knutson.

Un astfel de studiu poate arăta doar asocierea dintre ele, nu cauzalitatea, a declarat dr. Raj Dasgupta de la Universitatea Southern California, specialist în somn, care nu a fost implicat în cercetare.

Concluziile studiului sunt îngrijorătoare, a mai spus el, dar nu surprinzătoare.

"Diabetul este o boală mortală și poate fi afectată de somn cu ușurință - într-o direcție sau alta, a afirmat Dasgupta. "Dormi prost pentru că diabetul tău este prost controlat sau problemele de somn înrăutățesc diabetul?"

De exemplu, a spus Dasgupta, persoanele cu diabet de tip 2, cel mai comun, au tendința să fie supraponderale și pot avea apnee de somn, când mușchii gâtului se relaxează și blochează aerul, întrerupând somnul.

"Persoanele cu diabet de tip 2 sunt predispuse și la probleme de rinichi și noaptea merg de mai multe ori la baie, mai ales cei cu diabetul prost controlat. Pot avea, de asemenea, leziuni la vasele de sânge, ceea ce cauzează dureri în picior - neuropatie - și le este greu să doarmă din cauza durerii".

Knutson mai spune că este posibil și ca somnul prost să aibă impact asupra capacității organismului de a regla zaharurile din sânge, contribuind astfel la dezvoltarea diabetului.

"Există studii experimentale care arată că, dacă iei oameni sănătoși și le deranjezi somnul, vei constata deficiențe în sensibilitatea la insulină. Ar putea să fie o asociere din ambele sensuri între cele două, deci dacă ai probleme cu somnul pentru o perioadă lungă de timp ai putea să faci diabet", mai afirmă ea.

Kristen Knutson spune că problemele de somn trebuie conștientizate și rezolvate. Somnul prost este prin el însuși un factor de risc pentru moarte prematură indiferent de cauză.

"Dacă ai dificultăți să adormi sau să dormi, trebuie mergi la doctor și să cauți cauza problemei. Află de ce nu dormi bine și apoi caută o modalitate să rezolvi asta", îndeamnă ea.

Dacă ai diabet, "tratează-ți diabetul - aceste este mesajul-cheie al studiului. Diabetul trebuie ținut sub supraveghere de medicul tău primar și de endocrinolog", spune dr. Dasgupta.

Dacă nu dormi bine, ar putea fi mai dificil să ții diabetul sub control, adaugă Knutson.

"Nu e ușor, iar apoi, dacă dormi prost, poate uiți să-ți iei medicamentele sau să-ți măsori zahărul din sânge."

Un specialist în somn ar trebui, de asemenea, să studieze dacă nu cumva ai o tulburare de somn subiacentă, mai spune dr. Dasgupta.

"Când cineva îmi spune că se trezește des și are diabet, probabil că trebuie să tratez nu numai diabetul, ci și apneea de somn, sau sindromul piciorului neliniștit, sau altă tulburare de somn. Nu ezitați să mergeți la doctor", a mai îndemnat dr. Dasgupta.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri