Cazul falsului chirurg italian a creat panică printre medicii cu acte în regulă din România. Aceştia s-au verificat în baza naţională de date a Colegiului Medicilor, iar mulţi dintre ei au avut o mare surpriză. Ori figurau ori ca inexistenţi, ori inactivi.
O echipă Digi24 a mers la Colegiul Medicilor din România pentru a cere explicaţii. Inclusiv directorul administrativ al instituţiei a recunoscut în faţa jurnaliştilor că sunt probleme cu baza de date.
Marius Lițu, director administrativ al CMR: Nici fratele meu nu figurează. Ăsta e un site, care poate să aibă întârzieri. Nu este documentul oficial de informare.
Reporter: Fratele dumneavoastră unde este medic?
Marius Lițu: E ortoped la Floreasca.
Reporter: Și nu figurează ca activ în baza națională de date?
Marius Lițu: Nu.
Reporter: Haideți să verificăm dacă e.
Marius Lițu: N-are rost, că vi-l arăt. (tastează numele fratelui în baza de date) Uite, nu există rezultate! Deci, o fi întârziat cu cotizația, o fi întârziat cu pusul o ștampilă, nu știu.
Reporter: Dar fratele dumneavoastră e medic în regulă?
Marius Lițu: Fără nicio problemă. E medic primar ortoped la Floreasca.
Medicii care au descoperit situaţia cel puţin bizară se tem acum să nu fie daţi în judecată de către pacienţi.
Reporter: În cazul în care un pacient vine de exemplu la fratele dumneavoastră, îl caută înainte și nu-l găsește în baza de date, ce-l sfătuiți să facă pe acel pacient, dacă vrea să verifice pregătirea fratelui dumneavoastră?
Marius Lițu, director administrativ al CMR: Să se adreseze conducerii spitalului și să întrebe: când l-ați angajat p-ăsta, are de-aia, de-aia, de-aia? Are domnu'. La noi, site-ul nu arată.
Toate categoriile de medici s-au lovit de baza de date a Colegiului Medicilor.
Medic de familie (filmare cu camera ascunsă): Am aflat și noi de chestia asta. Ne-am căutat și noi la colegiu și nu suntem. Aurelia s-a găsit, eu, nu. Nu figurez deloc.
Reporter: Practic, nu existați ca medic?
Medic: Acolo, nu.
Președintele CMR, doctorul Gheorghe Borcean, recunoaște situaţia şi vine cu soluţii.
Dr. Gheorghe Borcean, președinte CRM: Baza este în formare. Toți aceea care au o problemă au pentru că operatorul de la județul respectiv nu a reușit să bifeze câmpurile toate așa cum trebuie să fie și le-a introdus pur și simplu ca număr. Fiecare medic care are problema asta să sesizeze, să ne scrie și noi dăm telefon la județ, e-mail, ca să-l introducă așa cum se află el real.
Forumurile de socializare folosite de medici sunt pline cu astfel de situaţii.
Medicii din toată țara sunt îngrijorați
Medic din Constanța: Sunt membru în Constanța din 2001. Figurez inactiv și fără nicio specialitate din cele două. Păi, să nu te întrebi la ce mai e bună baza aia de date și dacă nu cumva îmi aduce prejudicii?
Medic din București: Nu este corect, în condițiile în care plătim taxe peste taxe și mai apărem și aiurea în Registrul Național.
Medic din Galați: Eu nu mă regăsesc, iar sora mea figurează ca inactivă. Mare parte din cei din județul Galați ori nu există, ori sunt inactivi. Am încercat cu toți colegii din spital. Nu pot crede că așa ceva este oficial.
Potrivit site-ului Colegiului Medicilor din România, cadrele medicale care apar inactive în program, nu au dreptul să profeseze, pentru că se consideră că nu îndeplinesc toate condiţiile.
Dr. Gheorghe Borcean, președinte CRM: Lucrurile se vor remedia. Vă asigur. Să facă o cerere către Consiliul Național sau către Colegiul Județean și să ne scrie să fim atenți la baza de date, la informațiile despre mine, pentru că nu sunt cele reale, atenție că eu sunt ăla. Și astea se vor corecta. În loc s-o facă între ei pe forumuri, s-o facă acolo unde e sursa informației.
Potrivit legii, dacă nu eşti membru al Colegiului medicilor, nu poţi profesa. Calitatea de mebru, vine însă cu obligaţii, inclusiv pecuniare. Plata lunară a unei taxe de 50 de lei.