Pacienții din România sunt puși pe drumuri din cauza unui vid din contractul cadru al medicilor de familie cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Oamenii nu pot să facă unele analize în cabinet atunci când se duc la consultații, ci trebuie să vină în afara programului pentru ca investigațiile respective să poată fi decontate. Un alt lucru revoltător în toată această situație este faptul că medicilor de familie le-au fost decontate aceste analize până acum, iar după trei luni CNAS i-a anunțat că trebuie să dea înapoi toți banii pentru că toate acestea au fost făcute în timpul programului de lucru.
Medic de familie: Haideți să luăm o tensiune. Ar trebui să facem un EKG. Aveți, într-adevăr, niște modificări la nivelul inimii. Dar nu pot să vi le fac acum pentru că sunt în timpul programului de lucru, iar CAS nu deconteaza EKG-ul făcut în timpul programului de lucru, ci după program. Astea-s legile Casei de Asigurari, nu eu le-am făcut.
De la 1 august este în vigoare un contract cadru între CNAS și medicii de familie care le permite acestora din urmă să facă o serie de analize în propriul cabinet. Aceste investigații sunt decontate, doar că doctorii nu au fost anunțați că ele trebuiau făcute în afara programului de lucru, ca să nu fie afectate consultațiile.
Medic: N-a spus nimeni nimic de prelungirea programului. După ce mi-au dat regularizare, mi-au luat toți banii înapoi
Medic de familie: Acum 3 luni de zile, la 1 august, am semnat contractul cu ei. N-a spus nimeni nimic de prelungirea programului. După ce mi-au dat regularizare, mi-au luat toți banii înapoi.
Medicii de familie spun că au aflat de prelungirea programului abia în urmă cu câteva zile.
Medic de familie: Pe data de 1 noiembrie am primit un mail în care îmi spune că trebuie să trimit un tabel cu programul de lucru prelungit ca să pot beneficia de plata serviciilor suplimentare (EKG, spirometrie, holter de tensiune). Acum ei ne impută aceste servicii după două luni de zile. Vor banii înapoi. Ni le-au plătit, dar pentru un tabel acum ni se impută niște sume de bani pentru care noi am muncit. Acele EKG-uri, spirometrii, holtere de tensiune montate, care n-au fost montate în timpul programului, mi-am chemat pacienții înainte de program. Oricum, programul de lucru s-a mărit, nu mai este cel semnat cu Casa.
Medici de familie au trimis sesizări către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Reprezentanții instituției susțin că astfel de contracte cadru au fost semnate și în anii trecuți. Elementul de noutate în acest an este faptul că e necesară prelungirea programului de lucru.
Editor : Liviu Cojan