Video Pacient în România. O secție a Spitalului de Pediatrie din Pitești este nerenovată de peste 40 de ani. „Nu pot să vă spun ce era aici”

Carla Tănasie Data actualizării: Data publicării:
pacient in romania
Spitalul de Pediatrie din Piteşti are o secție nerenovată de 42 de ani. Foto: captură video Digi24

Sunt spitale în România cu condiţii care încă şochează. Clădiri vechi, chiar şi de peste 100 de ani, unele neconsolidate şi cu instalaţii electrice de aceeaşi vârstă, saloane fără grupuri sanitare sau cu mobilier care nu mai încape pe uşi. Un astfel de exemplu este la Spitalul de Pediatrie din Piteşti. Mame şi copii sunt nevoiţi să stea la rând, la singura baie de pe etaj. Urmează un nou episod al campaniei „Pacient în România”.

Puteți dona la numărul de telefon 8845 folosind cuvântul „DARUIESC" - campanie de 2 euro.

Spitalul de Pediatrie din Piteşti are peste 400 de paturi. De-a lungul anilor secţiile au fost renovate fie din bugetul spitalului, fie din donaţii. La etajul 6 mai există însă o secţie nerenovată de 42 de ani. Aici sunt trataţi copiii care au Covid. Din cele 18 saloane, numai 5 au baie proprie.

Toader Dana, medic șef de secție pediatrie:Nu pot să vă spun ce era aici. Un singur grup sanitar”.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: La tot holul e doar această baie?

Toader Dana, medic șef de secție pediatrie:Atât. Acolo este ieșirea din secție”.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Cum se spală?

Toader Dana, medic șef de secție pediatrie:Au duș. Avem două dușuri pe toată secția”.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Stau la rând dimineața?

Toader Dana, medic șef de secție pediatrie:Da. Stau la rând, normal. Sunt patologii diverse și el nici n-ar avea voie să iasă din salon, unii din pacienți care-s internați”.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Deci e un risc.

Toader Dana, medic șef de secție pediatrie:Da, un risc”.

În aceste condiţii, în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie au fost trataţi aproape 300 de copii şi mamele lor care s-au îmbolnăvit de COVID 19.

Badea Nicoleta, mamă:Este greu, nu te descurci cu copilul, trebuie să ai baie în fiecare salon și un televizor care să-ți mai ocupe copiii”.

Cristina, mamă: „E un pic greu. Este mic copilul, îmi e greu să-l las, să mă duc, îmi este frică. Ar fi foarte bine să avem o baie, cel puțin. Rog pe cineva să se uite de el când doarme, dacă nu, îl iau cu mine. Aducem de acasă ce putem, jucării, eventual tabletă, ca să putem să-i ocupăm timpul, pentru că 10 zile probabil vom sta aici”.

Etajul șase al Spitalului de Pediatrie din Pitești a fost transformat în această perioadă de pandemie într-o secție pentru pacienții cu Covid. Este însă o secție care nu arată așa cum trebuie. În primul rând, o să vedem că există această faianță care de fapt nu ar trebui să fie. Pentru renovarea întregii secții este nevoie de peste 500.000 de euro.

Tudor Ionescu, manager Spitalul de Pediatrie Pitești:Probabil că vă amintește de o perioadă comunistă înainte de ’90, pentru că chiar de atunci este, probabil de când a fost dat în folosință spitalul, unde prin 1984”.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Și tavanul?

Tudor Ionescu, manager Spitalul de Pediatrie Pitești:Și tavanul este tot din aceeași perioadă. Sunt lucruri care sunt neschimbate”.

Văduva Marinela, asistent medical:Fiind o reamanajare parțială și nu totală, se degradează, pentru că lucrurile nu sunt făcute toate în același timp, ci pe bucățele”.

Spitalul nu are bani pentru modernizarea secţiei. Singura speranţă vine de la Asociaţia Medici pentru România. Cel care se ocupă spune că nimic nu s-a schimbat în ultimii 20 de ani, când a fost chiar el pacient aici. Cei care vor să ajute, o pot face pe www.pentrucopiiinostri.ro.

Alexandru Costache, Asociaţia Medici pentru România:Am fost internat aici în urmă cu 25 de ani, ce-i drept pentru o operație ușoară de apendicită și mi-au rămas în minte imagini, acea amintire m-a marcat. Da, ne dorim și vom renova etajul 6 al acestui spital, etaj care n-a fost niciodată renovat și e păcat de munca medicilor. M-a impresionat intrarea, tavanul, faptul că nu sunt băi. Ăsta e primul lucru pe care vrem sa-l facem”.

Managerul spitalului ne spune că secţia are multe deficienţe, iar reabilitarea ar trebui făcută până la caramidă.

Tudor Ionescu, manager Spitalul de Pediatrie Pitești:Toate spitalele suferă, apropo de instalații de oxigen noi, sigure, instalații electrice sigure, adică noi. Este o secție care nu beneficiază de oxigen și fluide medicale în fiecare salon. Pe lângă toate acestea, din punct de vedere al standardelor ISU, nu suntem în regulă, pentru că, spre exemplu, ușile sunt subdimensionate și paturile nu pot ieși pe ușă. Dacă deschidem ușa și încercăm să scoatem un pat pe ușă, n-o să aibă loc să iasă”.

Şefa secţiei Pediatrie lucrează la acest spital de 33 de ani şi urmează să iasă la pensie anul viitor. Teama ei este că va pleca şi nu va vedea secţia renovată, nici după atâţia ani.

Toader Dana, medic șef de secție pediatrie:Este ultima secție care a rămas nerenovată din spital. Secția nu a fost niciodată renovată de la înființare după standardele care se cer la ora actuală. Eu lucrez aici de 33 de ani, din 1989. Spitalul s-a dat în funcțiune în 1984. Aici e a doua noastră casă, aici ne desfășurăm activitatea, aici căutăm să facem numai bine micuților pacienți, să aibă condiții cât mai bune de spitalizare, de ambient”.

Ministrul Sănătăţii spune că spitalele arată aşa pentru că din punct de vedere politic nu a existat interes pe termen lung.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății:Proiectele noastre sunt pe termen scurt și foarte scurt. Cât timp n-o să avem și n-o să alocăm resurse multianuale și să ne ținem de proiectele alea, indiferent de ce cine vine la (...) noi politizăm prea mult”.

O meteahnă veche, combătută de ani întregi doar la nivel de declaraţii. În tot acest timp, condiţiile în care sunt trataţi aceşti bolnavi rămân neschimbate.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani