Medicul român care aplică o metodă inovativă de tratament pentru boala Parkinson

Data actualizării: Data publicării:
parkinson doctorita

Mulţumită unui tratament inovativ, un medic din Constanţa le oferă o şansă la o viaţă mai bună celor care suferă de Parkinson. Bolnavii pot merge singuri şi nu mai sunt atât de dependenţi de ceilalţi. Medicul constănţean face de 19 ani cercetare în domeniul maladiei Parkinson şi caută acum metode care să-i ajute şi pe pacienţii care suferă de demenţă sau scleroză multiplă.

Dr. Any Docu Axelerad, medic: Eu lucrez cu foarte mulţi oameni cu Parkinson. În momentul în care îi văd că stau la pat pentru mine real este o suferinţă. În momentul în care se ridică şi se pot mişca, înseamnă că au o calitate a vieţii superioară, şi sunt şi eu fericită.

Medicul neurolog Any Docu Axelerad a început, în urmă cu 19 ani, o cercetare menită să amelioreze viaţa celor care suferă de maladia Parkinson.

Dr. Any Docu Axelerad, medic: Ştiţi, lauda de sine nu este bună, dar am fost premiaţi pentru calitatea cercetării la nivel internaţional. Premiu care arată că şi Constanţa e în cadrul cercetării internaţionale un pion deloc de neglijat.

Medicul neurolog aplică o modalitate care-i permite să administreze țintit tratamentul, iar astfel medicaţia îşi face mult mai bine efectul.

Dr. Any Docu Axelerad, medic: Se montează endoscopic. Endoscopul se introduce pe cale bucală. Apoi, prima parte din sondă, de aici şi până aici pătrunde prin abdomen. Apoi, introducem a doua sondă, prin interiorul celeilalte care merge mai departe până în intentinul subţire, în jejur unde trebuie să ajungă practic medicamentul.

Cătălin Grasa, managerul Spitalui Judeţean de Urgenţă Constanţa: În zona de cercetare are, să spunem, antecedente pozitive. Într-adevăr, s-a materializat şi prin premii. Şi s-a materializat vis-a-vis de pacienţi prin introducerea unor metode inovatoare vis a vis de tratament şi cred că a spus de această metodă cu capsule şi utilizarea lor în Parkinson.

Pot beneficia de tratamentul inovativ doar cei care se află într-un stadiu avansat al bolii, adică suferă de Parkinson de mai bine de 10 ani.

Dr. Any Docu Axelerad, medic: Sunt şi contraindicaţii de administrare. Deci, nu se poate indica la cei cu insuficienţă cardiacă severă, la cei cu aritmii severe, la cei cu melanoame, deci tumori ale pielii, la cei care au glaucom cu unghi închis, la cei cu accident vascular cerebral acut.

Intervenţia prin care este montat dispozitivul nu este una periculoasă.

Dr. Any Docu Axelerad, medic: În momentul în care introducem sonda, noi de fapt perforăm peretele abdominal. Endoscopia şi acestă manevră de perforaţie ar avea un risc teoretic de infecţie. Iar acest aparat menţine o condiţie de sterilizare perfectă.

Eugen Dumitru, coordonatorul Centrului de Endoscopie din Spitalul Judeţean Constanţa: Manevra durează undeva între 15 şi 20 de minute, cu o sedare uşoară. Pacientul este monitorizat tot timpul, nu simte nicio durere nici în timpul procedurii şi nici după ce se trezeşte.

Pacientul rămâne în spital doar câteva zile. Iar la externare pleacă cu un dispozitiv care îl ajută să ducă o viaţă aproape normală.

Dr. Any Docu Axelerad, medic: Asta înseamnă că 16 ore pacientul nostru este activ.

Gheorghe Stanciu suferă de Parkinson de mai bine de 10 ani. Înainte de operaţie, era complet dependent de ajutorul celorlalţi.

Gheorghe Stanciu, beneficiar al tratamentului: Nu puteam să mă îmbrac singur, nu puteam să mănânc singur, nu puteam să merg mai mult de 20 de paşi fără să ma aşez. Acuma pot să merg şi o oră întreagă şi două fără să simt oboseala. Şi mă mişc dimineaţa după ce îi dau o doză matinală la pompă merg ca şi când, câteva ore, n-aş fi avut boala Parkinson.

Dr. Any Docu Axelerad, medic neurolog: Ştiţi, lauda de sine nu este bună, dar am fost premiaţi pentru calitatea cercetării la nivel internaţional, premiu care arată că şi Constanţa e în cadrul cercetării internaţionale un pion deloc de neglijat.

Munca de cercetare nu se opreşte aici.

Dr. Any Docu Axelerad, medic neurolog: Poate o să găsim etape, metode alternative nu numai pentru pacienţii cu boala Parkinson, dar şi pentru cei cu demenţă şi cu scleroză multiplă.

Tratamentul inovativ este gratuit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Modelul Dacia nemai văzut până acum: Mașina pe care orice român și-ar dori-o
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, apel către Marcel Ciolacu pentru a-și recupera băieții: ”Legea nu se aplică, copiii mei...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Pensionarii cu această pensie NU plătesc facturi la căldură timp de 6 luni. Care sunt condițiile?
Digi FM
Laura Cosoi, detalii neștiute despre viața de familie și cele 4 fetițe: "Aida a apărut într-o perioadă cruntă...
Iulia Navalnaia, în timpul marșului de la Berlin de duminică, 17 noiembrie 2024. Foto: Profimedia
Marș de protest al opoziției ruse din exil, la Berlin, în frunte cu Iulia Navalnaia: „Rusia fără Putin! Rusia...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
James Van Der Beek, idolul adolescenților din anii '90, are cancer. Tatăl a 6 copii, acesta nu și-a anunțat...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului