Ghidurile medicale din România sunt expirate. Asistent: Dacă ar fi un incendiu în sala de operații, nu știu pe unde pot să ies

Data actualizării: Data publicării:
hol-intunecat-spital-psihiatrie-GettyImages-879145572-copy
FOTO: Getty Images

Peste 200 de ghiduri medicale sunt expirate. Este realitatea care iese la iveală după ce o pacientă a luat foc pe masa de operație, la Spitalul Floreasca. Orice aparatură nouă presupune protocoale noi, orice descoperire sau inovație impune actualizarea regulilor. Toate trebuie să se regăsească în ghidul clinic. În România, cele mai multe astfel de ghiduri sunt neactualizate. Unele, de zece de ani. Autoritățile știu, dar nu au făcut nimic până acum nimic.

Ghidurile clinice sunt recomandări esențiale de bună practică. Sunt adevărate biblii pentru medici și trebuie să cuprindă toate noutățile științifice internaționale, toate noile direcții medicale. Sunt documente de bază din care, mai apoi, în funcție de specializări, spitalele extrag documentație specifică și fac protocoale proprii.

În România, aproape 230 de astfel de ghiduri sunt neactualizate. Asta poate vicia actul medical pentru 22 de specialități. Cele mai multe ghiduri depășite sunt în dermatovenerologie, obstetrică-ginecologie, neonatologie, cardiologie, anstezie și terapie intensivă. Potrivit legii sănătății, personalul medical este obligat să le respecte.

„Avem nevoie de o siguranță când facem acest act medical, pentru că este un act cu o responsabilitate foarte, foarte mare, totdeauna ai viața omului în mâinile tale și tocmai că vorbim de obsterică-ginecologie e viața mămicii și viața copilului, deci e foarte bine să fie niște ghiduri foarte clare. E bine să se actualizeze din când în când și să se adapteze la ce noutăți mai sunt”, spune Chadi Muheidli, medic ginecolog.

Sistemul de sănătate românesc funcționează de foarte mulți ani cu ghiduri neactualizate sau chiar expirate. Acum mai bine de un an, Autoritatea Națională pentru Management a Calității în Sănătate a sesizat Ministerul Sănătății.

„Ghidurile naționale la noi au o vechime de zece ani. Adică nu mai sunt de mult valabile, dar ele sunt publicate în MO și constituie act normativ”, spune Vasile Cepoi, președintele ANMCS.

Practic în spitalele din România, personalul medical se ghidează după reguli care, în timp, au fost schimbate cu totul.

Sunt depășite și constituie risc pentru pacienți și pentru profesioniști. În cazul unor acuze de malpraxis, o instanță se va raporta la un document publicat în MO, or el nu mai e valabil. În funcție de evoluția la nivel internaționa, dacă apar ghiduri care arată că o procedură se mai face sau nu, corpul profesional trebuie să se sesizeze”, spune Vasile Cepoi, președintele ANMCS.

Ghidurile medicale trebuie actualizate de cele peste 60 de comisii de specialitate ale Ministerului Sănătății. Ele au fost publicate în Monitorul Oficial în 2010 și de atunci au rămas așa. Reprezentanții ministerului spun că abia acum se lucrează la actualizarea lor, după un an de la prima sesizare.

Cu sau fără reguli scrise, tragedia de la Spitalul de Urgență Floreasca a scos în evidență și mai mult haosul din spitale și cum medicii lucrează. Cum pot mai bine sau cum vor ei. Chirurgul Mircea Beuran a fost șeful secției Chirugie 3 aproape 20 de ani, timp în care a stabilit acolo propriile reguli. În urma controalelor, autoritățile au ajuns la concluzia că sala de operație în care o femeie a luat foc a fost la un pas să sară în aer din cauza unei serii de erori și a unor proceduri fie greșite, fie nerespectate. De exemplu, la dezinfectarea pacienților era folosită o substanță cu mult alcool - aproape 90%. Aceasta, în combinație cu bisturiul electric, produce flacără. Această substanță nu mai e recomandată pentru pregătirea pacienților, dar pe secția docturului Beuran era folosită în mod obișnuit.

„S-a ignorat o procedură care este adoptată la scară larga. Procedura de dezinfecție a tegumentelor în care se folosește în prima instanță betadina și în cazul pacienților alergici la iod se folosește gluconatul de clorhexidina”, spune Victor Costache, ministrul Sănătății.

Alcoolul în prezența unei scântei se aprinde, asta nu trebuie să scrie într-un protocol, e o chestie elementară”, spune Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor.

Medicii din sala de operație nu au știut sau nu au ținut cont de acest lucru, iar o pacientă a ars pe masa de operație. Incidentul a fost ascuns de conducerea spitalului.

Una din explicațiile pentru care ei nu au raportat a fost această teamă de consecințele, de repercusiunile imediate pe care le vor suferi. Există riscul de explozie în orice sală în care utilizezi laserul sau bisturiul electric”, spune Vasile Cepoi, președintele ANMCS.

Pentru evitarea unor tragedii de amploarea celei de la Floreasca personalul medical trebuie instruit să știe cum să intervină. În România, în spitalele publice, nu există însă proceduri pentru stingerea unui incendiu în sălile de operații, iar personalul nu este instruit nici măcar să folosească aparatura nouă. Un astfel de caz este la Spitalul Universitar. Anul trecut a fost cumpărată aparatura de ultimă generație și a fost deschis un bloc operator cu 11 săli. Orice aparatură nouă presupune un stagiu de pregătire a celor care o folosesc.

„Nu îmi aduc aminte să mi se fi comunicat să vin să învăț cum se folosește masa de operații, cum se folosește electrocauter sau cum se folosesc celelalte aparate din dotarea blocului operator. Că or fi colegi sau că s-a mers pe premiza instruim 2-3 și le spun la ceilalți nu contest”, spune Daniel Simion, asistent medical.

Ce am văzut din procesele verbale, erau cei care erau prezenți la locul de muncă”, spune Nelu Tătaru, secretar de stat.

Problemele sunt dintre cele mai diverse. Unele spitalele nu au nici măcar autorizație de securitate la incendii.

Am avut ocazia ... de a lucra într-un spital privat. În acel spital privat să știți că vedeau cei de la ISU și ne prelucrau. Da, ne prelucrau în caz de incendiu. Ei, spitalul public. Spitalul public ... unele dintre ele nici nu știu dacă au autorizație nu au de niciunele. Eu acum în blocul operator central, dacă ar fi un incendiu acum în sala de operații nici nu știu pe unde pot să ies, dacă vreți să mă credeți”, spune Daniel Simion, asistent medical.

Chiar dacă vorbim de ghiduri expirate sau de lipsa lor, sunt medici care oricum le ignoră. Și recunosc acest lucru.

Editor web: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românul care a făcut înconjurul lumii singur cu barca: „Prima dată, ne-au prins la bulgari și ne-au băgat la...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”