Beneficiari lăsați să moară într-un azil în Mureș. Sora unui pacient decedat acuză că directorul a „intervenit chirurgical în dormitor”
O descoperire șocantă și revoltătoare într-un centru din Mureș arată că România nu doar că nu a închis povestea azilelor groazei, ci o tolerează cu bună știință, fără să schimbe ceva. O anchetă Pacient în România scoate la iveală povestea unui bărbat de 60 de ani care a murit peste noapte în centrul din Călugăreni. S-a întâmplat la doar 3 luni de când fusese salvat de o infecție cruntă, doar la insistențele rudelor.
Familia spune că a fost tratat 50 de zile pe patul de azil pentru că directorul a considerat că nu e nevoie să ajungă la spital. Iar aici începe șirul mărturiilor cutremurătoare ale angajaților: asistenți medicali recunosc că nu știu să acorde primul ajutor și spun că e o practică să nu chemi ambulanța. Cazul bărbatului mort s-a încheiat cu un dosar penal, care de 6 luni bate pasul pe loc. Iar DGASPC Mureș, instituția care ar trebui să controleze centrele, tace. 200 de oameni trăiesc în azilul din Călugăreni, judeţul Mureş. E unul dintre centrele care ar trebui restructurate, iar până la final de an acolo n-ar trebui să fie mai mult de 50 de beneficiari. Aici şi-a petrecut ultimii 7 ani din viaţă şi Ioan Merdariu. Un bărbat cu dizabilităţi, mort subit într-o noapte în decembrie anul trecut, în condiții despre care familia susține că sunt suspecte. Sora bărbatului spune că îl vizitase cu doar o seară înainte și era bine.
Rodica, sora lui Nelu: "Am rămas atât de șocată când mi-a spus că Nelu a murit, și la o oră și jumătate ne sună de la poliție: știți că fratele a murit. Nu. Nu am fost anunțată oficial, din partea centrului nu a sunat nimeni că a murit."
În certificatul de deces, scrie negru pe alb că Ioan Merdariu a avut o moarte violentă, prin asfixie mecanică, adică s-a înecat. Ce s-a întâmplat de fapt în noaptea aceea, nimeni nu știe momentan. 221 de oameni erau supravegheați doar de o femeie de serviciu și un asistent.
Lorand Schmidt, directorul Centrul Călugăreni: "Nu avem cum să punem în fiecare dormitor infirmiere, e imposibil".
Dacă într-adevăr în noaptea respectivă cineva ar fi supravegheat acești beneficiari, acesta ar fi fost locul în care îngrijitoarea ar fi trebuit să stea, adică la doi pași de patul în care Ioan Merdariu se afla.
Dincolo de lipsa de personal, în centru mai este o problemă. Angajații comunică greu cu beneficiarii pentru că jumătate dintre ei nu vorbesc bine limba română. De exemplu, femeia de serviciu aflată la muncă în acea noapte știe doar maghiară.
Mai grav este că asistentul care trebuia să intervină recunoaște că nu știe să facă nicio manevră de prim-ajutor. Spune că, în noaptea morții lui Ioan Merdariu, a chemat ambulanța când a văzut că bărbatul se simte rău. Decesul a fost constatat la ora 5.50.
Discuție reporter- asistent:
Cursuri de prim ajutor ați făcut?
Nu am făcut.
În școală ați făcut?
Da.
Dar nu mai țineți minte toate tehnicile... dacă știați să acordați prim ajutor dvs și colega, omul putea fi salvat?
Nu știu.
Vă îngrijorează că nu știți să acordați prim ajutor cu atâția oameni aici?
Da.
Directorul centrului spune senin că fiecare angajat acordă primul ajutor așa cum ştie.
Directorul centrului: "Îi dă o palmă în spate și poate că iese mâncarea, au mai fost cazuri. Nu e asta tocmai procedura potrivită, ei asta știau, sau mai mult i-au b-gat degetul în gură, a reușit să prindă bolul alimentar și l-a scos."
Conducerea centrului spune că nu are bani de cursuri pentru angajați.
Lorand Schmidt, directorul Centrului Călugăreni: "De exemplu, anul acesta avem 0 lei pentru formare și perfecționare profesională."
Președintele Consiliului Județean spune că are multe instituții în subordine și nu știe câți bani alocă fiecăreia. Dincolo de bani, centrul nu a organizat cursuri de prim-ajutor și pentru că legea e permisivă. Un ordin din 2019 prevede că un centru de recuperare poate organiza sesiuni de instruire privind acordarea de prim-ajutor. Nimic obligatoriu.
Discuție reporter - directorul centrului
Cu asistentul care a spus că nu știe să acorde prim ajutor, angajați care nu știu limba română, considerați că le este pusă viața în pericol beneficiarilor de aici? În condițiile astea, da. Chiar n-am știut că atât de slabi sunt la limba română.
Dar dumneavoastră nu vorbiți cu ei?
Eu vorbesc în maghiară cu ei.
Decesul lui Ioan Merdariu scoate la iveală un șir lung de probleme în centru. De la condiții greu de suportat la lipsa de îngrijire a beneficiarilor.
În 2022, Ioan Merdariu s-a chinuit aproape două luni cu o infecție la picior. A fost dus la spital doar la insistențe surorii sale și după ce starea lui se agravase.
Rodica, sora lui Nelu: "În iunie, când m-am dus la el și l-am găsit întins pe pat, cu rana neacoperită, l-am întrebat pe director cum se simte fratele meu. Mi-a spus că foarte bine. Și eu am zis că în momentul ăsta chem salvarea și dânsul a zis păi, nu, cum să chemăm salvarea că doctorul din Târgu Mureș o să spună că el l-a infectat și răspunsul meu a fost: și îl lăsăm să moară ca un câine? Și animalele se îngrijesc în ziua de azi."
O angajată a centrului povesteşte cum Ioan Merdariu a fost supus unor intervenții medicale pe patul din cămin, chiar de către directorul centrului.
Angajată: "În camera respectivă erau curățate cu o foarfecă plăgile. Am văzut că starea lui se agravează și a spus că nu e cazul că nu se bucură la Târgu Mureș dacă sunt trimiși beneficiari din centru."
Rodica, sora lui Nelu: "50 de zile l-a ținut că îl tratează dânsul, îi punea un tampon înăuntru, a intervenit dânsul chirurgical în dormitor, cu 9 bolnavi, dânsul nefiind chirurg, ci medic de familie. I-au găsit bacterii, i-au dat un antibiotic, am făcut tratamentul, dar tot nu scăpa, bacteria era foarte puternică, ajunsese până la șold, am fost la chirurgie până la urmă."
Directorul centrului are o explicaţie dezarmantă.
Director: Consider că nu era o urgență, era o escară, e o infecție într-adevăr. L-am tratat aici, fără succes, nu s-a vindecat ... sunt medic de medicină de familie, nu sunt chirurg, eu nu l-am operat, am făcut toaleta plăgii.
Reporter: Atunci când ați văzut că l-ati tratat fără succes de ce nu ați chemat salvarea?.
Director: Acuma ce să zic? N-am chemat că trebuia programat și probabil trebuia să fac demersuri, nu vreau să explic acum, dar dacă trimit pe fiecare că are o plagă infectată la picior, îl trimit la spital?
O angajată a centrului spune că nu e prima dată când directorul refuză să sune la 112 pentru beneficiarii care au nevoie de medic.
Reporter: Vedeți că sunt oameni din centru care ar trebui duși la spital și nu sunt?
Angajată: Au fost cazuri, din păcate.
Reporter: Și cum au sfârșit? S-a ajuns la deces?
Angajată: Da, s-a ajuns la deces.
În cazul lui Ioan Merdariu poliția a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, dar la 6 luni de la deces, niciun angajat al centrului nu a fost audiat. Nici anchetă internă nu a fost făcută. Directorul centrului spune că era în concediu când a murit bărbatul și că pentru el lucrurile sunt clare.
În centrul din Călugăreni au mers și reprezentanții Centrului de Resurse Juridice, organizație care a descoperit anul trecut azilele groazei din Ilfov și Mureș.
Georgiana Pascu, manager de proiect CRJ: "Spunem că este o chestiune deosebit de gravă deoarece România a fost deja condamnată în această materie de Curtea Europeană a Drept Omului pentru lipsa unei anchete penale eficiente cu privire la decesele rezidenților în centrul rezidențiale sau în spitalele de psihiatrie."
În centrul din Călugăreni sunt 221 de beneficiari și 91 de angajați: 10 asistenţi, 80 de infirmieri şi un medic de familie, cel care este şi directorul centrului de 6 ani. Potrivit datelor oficiale, în centru sunt înregistrate 10 decese în fiecare an.
Editor : G.M.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News