Drama medicilor de la ATI: „Ne mor pacienți în brațe, ne mor în mână, câteodată nici nu mai apucăm să ajungem la ei”

Carla Tănasie Data actualizării: Data publicării:
ventilator coronavirus terapie intensiva
Pacient intubat la terapie intensivă. Foto: GettyImages

Pe măsură ce mii de oameni se îmbolnăvesc zilnic de COVID-19, sunt tot mai mulți cei care fac forme grave ale bolii și sunt internați la terapie intensivă. Medicii de la Timișoara spun că mai puțin de 10% dintre pacienții de la ATI supraviețuiesc. Vorbesc de o moarte subită, atât de rapidă încât nu mai au timp să facă nimic.

La Spitalul Victor Babeș din Timișoara ajung zilnic aproape 100 de pacienți. Prea mulți și pentru capacitatea spitalului, și pentru medici, așa că stau la rând în funcție de diagnostic și starea în care se află.

Pacientă: Este rând, trebuie să așteptăm până ne face testul CT-ul.... și în urma analizelor ne stabilește tratamentul, cei cu forme ușoare vor merge la domiciliu.

Diana Manolescu, director medical: Dacă înainte, acum 2-3 săptămâni, din pacienții care se prezentau, un număr foarte mic rămâneau internați, sub 10%, acum lucrurile s-au schimbat, pentru că pacienții sunt mult mai simptomatici și ajung să rămână internați undeva între 20-30% dintre ei, mai mult decât înainte, deja vin simptomatici de acasă.

Când am ajuns la spitalul din Timișoara, în secții mai erau 14 paturi libere din 194 și unul la terapie intensivă, care urma să fie ocupat. Era liber pentru că un pacient murise.

Ciprian Gândac, medic ATI: În acest moment este gol, am avut un pacient care nu a mers bine și vom aduce un alt caz.

Reporter: Cât de repede se ocupă?

Ciprian Gândac: Este foarte greu să lansez o cifră. Imediat.

*

Reporter: În ce stare ați venit?

Pacientă: Am venit în stare foarte gravă, nu am primit aer, acum sunt mai bine, dar nici acum nu chiar bine, pentru că boala asta atacă toate organele și ne pune la pat, fără putere.

La terapie intensivă, situația este critică. Sunt cazuri atât de grave încât rar se mai întâmplă ca pacienții să plece acasă de acolo. Deși aflați într-un malaxor de emoții de luni de zile, medicii sunt loviți cu aceeași intensitate de fiecare tragedie care se petrece sub ochii lor.

Mirela Poroșnicu, coordonator ATI: Încercăm să ne menținem optimismul și să ne gândim că la un moment dat se va termina. Nu ne putem lăuda cu un succes al supraviețuirii. La pacienții intubați, șansa de supraviețuire este de sub 10%.

Ciprian Gândac, medic ATI: Am avut pacienți de o tărie extraordinară, au luptat ca niște eroi, până într-o zi când mi-au spus: nu mai sunt tare.

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase: Zi și noapte vin pacienți, ne mor în brațe, ne mor în mână, câteodată nici nu mai apucăm să ajungem la ei că decedează subit. Trăim momente tragice. am trăit povești tragice, cum am trăit și povești de succes. Nu poți să fii un medic bun dacă nu ai credință și nu empatizezi cu pacientul, nu poți fi robot. Oricât de mult ne-am proteja, interiorizăm toate cazurile. Când pacientul se uită cu speranță la tine, trebuie să găsești resursa umană și de infrastructură să faci tot pentru el, pentru că nu poți să îi dezamgesti speranța și el își pune viața în mâna ta. Ești dator să faci tot ce poți să-l salvezi.

Starea psihică este extrem importantă atât pentru pacienți, cât și pentru cei care îi îngrijesc. Reprezintă o parte importantă din reușita tratamentului.

Pacientă: Eu sunt o fire fricoasă, emotivă, întotdeauna la mine a durat să mă fac bine, o frică mare a exisat în mine și când m-au adus cu salvarea am avut o teamă pe care nu mi-am explicat-o. Am crezut că e sfârșitul!

Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase: Vin forme severe și pntru că mulți vin târziu, după o săptămână de stat acasă, când încep să nu mai aibă aer. Este principalul motiv pentru care evoluează dificil. Apoi starea psihică – am constatat că cei anxioși și cei deprimați evoluează mai sever.

Deși rata de supraviețuire la ATI este înfricoșător de mică, medicii spun că deocamdată nu au fost în situația de a alege cine să moară și cine să trăiască, dar le e teamă de acel moment.

Ciprian Gândac, medic ATI: Dacă ai 1000 de bolnavi critici nu poți acuza un medic că tratează doar 10 sau 20. Pacienții cu o urgență mai mare e clar că au prioritate. Nu suntem pregătiți ca și cultură și nu pot să îi spun unui apropiat că pacientul nu are o șansă. Eu nu m-am confruntat și sper să nu mă confrunt, tot găsim ceva, pacienții vor avea tratamentul maximal posibil.

Cele mai multe decese se înregistrează la pacienții intubați. În această situație sunt acum aproape 400 din cei peste o mie de bolnavi COVID internați la ATI în toată țara. Am stat de vorbă cu medicul Ciprian Gândac de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara chiar în momentul în care urma să dezintubeze un pacient, pentru că starea lui era mai bună. Se întâmplă însă foarte rar acest lucru.

Ciprian Gândac, medic ATI: Întotdaeuna m-am considerat un medic rezistent, capabil să muncesc oricât, încă simt că pot să muncesc, deși au trecut nu știu câte luni zilnic, cu multe gărzi satisfacții mici, drame mari. Și totuși, acea forță fizică scade și din păcate ne încărcăm, ne încarcă și cei din jurul nostru, s-au plicitisit să stea izolați.

Mirela Poroșnicu, coordonator ATI: Sunt foarte multe cadre medicale care ajung în ATI. Acum avem o colegă asistentă. E foarte greu. Încercăm să facem tot posibilul. Ne gândim că putem fi următorii.

Diana Manolescu, director medical: E o boală care nu respectă reguli.

Speranța cadrelor medicale este acum apariția vaccinului.

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase: Noi am tras cu toate tratamentele și schemele terapeutice să iasă vaccinul, care este singura unealtă ca să putem lupta eficient. E o speranță care ne face să credem că trecem cu bine peste noiembrie-decembrie. Da, o să avem decese, poate din ce în ce mai multe, pentru că sunt persoane cu boli considerate terminale și dacă COVID-ul ajunge la ele, le va fi fatal. Dar să nu ne pierdem speranța. E o părere personală, cred că acesta este ultimul hop și sper în niște sărbători mai liniștite.

Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase: Eu sunt convins că dacă azi toată lumea își pune macscă și respectă distanțarea, poate pe o perioadă de 2 saptămâni să acceptăm să socializăm mai puțin, în decurs de două săptămâni vom scădea dramatic rata de contaminare și vom ajunge la o situație suportabilă a pandemiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Avion Eurofighter Typhoon al Forțelor Aeriene Austriece profimedia-0905226725
Țara de lângă România al cărei spațiu aerian a rămas neprotejat în weekend: de ce și-au luat liber piloții...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului