(P) Primii 3 ani de viață sunt esențiali pentru construirea sistemului imunitar al copilului
În primii trei ani de viață ai copilului, o nutriție adecvată asigură și un mediu intestinal sănătos, ceea ce creează un context favorabil dezvoltării unui sistem imunitar puternic pentru cei mici.
Despre acest lanț în care sistemul imunitar al copiilor are ca bază solidă nutriția corespunzătoare, vorbim și noi cu domnul doctor Bogdan Stana, medic specialist pediatrie Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iași. Cu ajutorul medicului specialist prezentăm părinților cele mai importante măsuri de alimentație corectă pentru copii, dar împărtășim cu ei și care sunt cele mai bune vitamine și alimente pe care să le integreze în nutriția copiilor în primii trei ani de viață.
Vă invităm să descoperiți cum poate o nutriție adecvată să crească rezistența copiilor la infecții și cum intervine o alimentație echilibrată și diversificată, bogată în nutrienți (prebiotice și vitamine A, C, D), în crearea unui sistem imunitar puternic pentru copii.
De ce este sistemul imunitar mai fragil în primii ani de viață și cum pot părinții să întărească imunitatea copiilor de 1-3 ani?
Dr. Bogdan Stana: Imunitatea în primii 3 ani de viață este scăzută prin însuși modul de reacție al sistemului imun împotriva agenților care provoacă boli. Răspunsul imun în prima perioadă a copilăriei încă nu este adaptat la tipul de infecție cu care copiii pot intra în contact și, astfel, nu are nici eficiența maximă. De aceea, intervențiile părinților sunt cu adevărat eficiente în perioada 1-3 ani, când sistemul imun are capacitatea maximă de ”învățare” și dezvoltare.
Părintele trebuie să cunoască ce reprezintă dezvoltarea armonioasă a copilului și să urmărească îndeaproape îndeplinirea acestor ”pași”. Mai exact, trebuie să aplice regulile uzuale de igienă și să respecte calendarul de somn, să participe activ la vaccinări, să îl expună pe copil la mediul înconjurător și să îi ofere o nutriție eficientă pentru această perioadă.
Un moment critic pentru părinți este când își duc copiii la grădiniță, mediu în care cei mici pot contacta gripe sau infecții respiratorii. Care ar fi cele mai importante sfaturi pentru a împiedica îmbolnăvirea copiilor într-un astfel de mediu?
Dr. Bogdan Stana: Un set de reguli simple poate contribui la scăderea riscului de îmbolnăvire în rândul copiilor: alimentație echilibrată, respectarea măsurilor de igienă și a unui program de somn, și expunerea la mediul înconjurător.
Expunerea la mediul înconjurător este o metodă eficientă de întărire a sistemului imunitar dacă este făcută cu echilibru. Mai exact, nu trebuie să îi ferim prea mult pe cei mici, pentru că sistemul imunitar nu va avea parte de antrenament și va deveni mai vulnerabil pe măsură ce copilul creşte. O protecţie exagerată, prin excluderea din colectivitate, poate duce la un sistem imunitar sensibil care să răspundă anormal în privinţa unor factori din mediu (alergiile). Prevenția este și ea utilă, în sensul în care părinții le pot conferi copiilor această protecție prin diversele măsuri de stimulare imunitară activă sau pasivă (vaccinare).
Somnul este foarte important pentru copii în primii 3 ani de viață pentru că reprezintă momentul în care copiii își conservă energia și își refac țesuturile afectate de microbi și infecții. Măsurile de igienă simple, cum ar fi chiar spălarea pe mâini de câte ori este posibil, sunt esențiale pentru prevenirea transmiterii infecțiilor respiratorii.
Iar unul dintre cele mai importante sfaturi ar fi ca părinții să acorde o importanță deosebită mediului intestinal, care asigură, la rândul său, un mediu propice dezvoltării imunitare. Astfel, este esențial ca părinții să le asigure copiilor în primii ani de viață un mediu intestinal sănătos prin oferirea unei alimentații corecte.
Care sunt alimentele esențiale pentru un mediu intestinal adecvat care să asigure o bună imnitate copiilor în primii ani de viață?
Dr. Bogdan Stana: Alimentația în primii 3 ani de viață de viață este definitorie pentru statusul nutrițional și imunitar ulterior al copilului, astfel că părinților le este recomandat să urmeaze calendarul diversificării, cât și recomandările privind alimentele benefice pentru primii 3 ani de viață ai copilului. Ideal, în primele șase luni copilul ar trebui să primească doar lapte matern, iar ulterior alimentația complementară să cuprindă alimente ce respectă raporturile și calitatea principiilor alimentare și a vitaminelor.
Laptele de vacă introdus precoce nu corespunde acestor cerințe, fiind greu de metabolizat la nivel renal, având un conținut crescut de fosfor și scăzut de calciu și fier, și poate cauza uneori alergii digestive care au ca rezultat un sindrom de malabsorbție.
Atunci când laptele matern nu mai poate fi disponibil, formulele de lapte de creștere adaptate vârstei constituie varianta ideală de alimentație, mai ales cele care au o compoziție adecvată necesarului nutrițional al copiilor de 1-3 ani. Astfel, formulele de lapte care au adaosurile de vitamine A, C și D, vitamine cu rol pro-imunitar, minerale și prebiotice sunt alegerea cea mai bună pentru părinții care vor să opteze pentru o alimentație cu lapte de creștere.
Ați menționat introducerea prebioticelor în regimul copiilor în primii 3 ani de viață. Ce sunt acestea mai exact și cum pot să reducă nivelul de infecții și gripă în rândul copiilor?
Dr. Bogdan Stana: Dacă probioticele sunt ”bacteriile bune” pentru intestin și pentru organismul uman în general, prebioticele sunt ”hrana bacteriilor”. Adaosul acestora în formulele de lapte și în general în alimentația copiilor mici duce la dezvoltarea și înmulțirea ”bacteriilor bune” din intestin – a probioticelor, având drept consecință o digestie mai bună și concomitent o absorbție mai bună a principiilor alimentare. Prin urmare, și sistemul imunitar va funcționa mai bine.
Ați mai spus și că există niște vitamine care au un rol important pentru un sistem imunitar puternic. Ne puteți spune care sunt acestea, care e rolul lor pentru organism și cum pot fi integrate în alimentația copiilor?
Dr. Bogdan Stana: Vitaminele sunt substanțe necesare organismului, care nu pot fi sintetizate de acesta, de aceea ele trebuie aduse din exterior. Cele mai bune vitamine cu rol pro-imunitar sunt:
- vitamina A contribuie la menținerea sănătății pielii, care joacă rol de barieră pentru bacterii. De asemenea, are un rol bine dovedit în protecția antiinfecțioasă la nivelul mucoaselor și în reglarea funcțiilor sistemului imun.
- vitamina D are rol proimunitar, fiind foarte importantă în procesul formării oaselor şi reglarea metabolismului, dar şi pentru funcționarea normală a sistemului muscular şi osos.
- vitamina C este esențială pentru sistemul imunitar, ajută la stimularea producției de anticorpi și a substanțelor utile pentru neutralizarea microbilor, având un rol vital în apărarea antiinfecțioasă.
Cum ar trebui să arate planul de nutriție al copiilor în primii ani de viață ca să aibă un sistem imunitar cât mai puternic?
Dr. Bogdan Stana: Relația dintre nutriție și imunitate este bidirecțională, cele două elemente fiind în strânsă legătură. Înțelegerea funcționării sistemului imun a dus la surprinderea unor necesități nutriționale concretizate ulterior în recomandări specifice (rolul vitaminei D, al zincului, manganului etc.). Totodată, prebioticele și probioticele, ca și alimentație funcțională, au un rol bine definit în întărirea sistemului imunitar. Prin urmare, alimentația echilibrată din punct de vedere al principiilor alimentare, la care se adaugă vitamine, suplimente de prebiotice și probiotice, dar și suplimente de acizi grași cu rol în dezvoltarea sistemului nervos – toate acestea trebuie să facă parte integrantă în planul de nutriție al copilului sănătos în primii 3 ani de viață.
- Etichete:
- sanatate
- nutritie
- vitamine
- zinc
- vitamina d
- mangan
- primii ani de viata
- alimentatie echilibrata
- bogdan stana
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News