Intervenție rară și costisitoare la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Medicii au montat o proteză la genunchiul unui pacient diagnosticat cu hemofilie severă. Pentru a rezista după operație, bolnavul a urmat un tratament special, al cărui cost a ajuns la peste 300.000 de euro. Este a doua astfel de intervenție realizată de medicii din Iași.
Constantin Maftei are 48 de ani și a fost diagnosticat cu hemofilie severă la vârsta de trei ani. În ultima perioadă, a stat cinci luni imobilizat la pat însă după operaţie a plecat din spital pe picioarele lui.
Constantin Maftei: „Un chin. Dureri, foarte greu mă deplasam, să urc sau să cobor niște trepte era ceva groaznic. Stăteam la pat că, vă dați seama... Acum după intervenție chiar mă simt de parcă m-am născut din nou”.
Toate costurile necesare intervenției au fost suportate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar pregătirile au durat câteva luni.
Conf. dr. Paul Sîrbu, medic ortoped Spitalul Sfântul Spiridon Iași: „A fost un pacient foarte dificil și astea sunt dificultățile în toate țările cu experiență de zeci de ani și care numai asta fac, numai pacienți pe hemofilie”.
Dr. Oana Bădulescu, șefa clinicii de Hematologie Spitalul Sf. Spiridon Iași: „Costul tratamentului este în jur de 300 de mii de euro, numai pentru realizarea intervenției chirurgicale și încă 100 de mii de euro pentru perioada de kinetoterapie”.
Hemofilia este o afecțiune foarte rară, diagnosticată la 100 de persoane dintr-un milion. La cea mai mică lovitură, pacienții sângerează.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic primar UPU Spitalul Sf. Spiridon Iași: „Transmiterea acestei boli este una o transmitere genetică, este vorba de lipsa unui factor de coagulare, pe care noi, oamenii obișnuiți îl avem și din cauza asta nu suferim”.
Este a doua intervenție de acest fel pe care o fac medicii de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. În prezent, în evidența instituţiei mai sunt 59 de pacienți din toată zona Moldovei cu aceeaşi afecţiune.