OMS: În fiecare minut, un copil va muri din cauza super-bacteriilor

Data publicării:
Scientists Continue Stem Cell Research While Courts Debate Ban
FARMINGTON, CT - AUGUST 27: Assistant Professor of Genetics and Developmental Biology Stormy Chamberlain works on stem cells at the University of Connecticut`s (UConn) Stem Cell Institute at the UConn Health Center on August 27, 2010 in Farmington, Connecticut. UConn scientists and students have been recipients of federal grants for work using human embryonic stem cells and could be significantly effected by a federal court ruling that would limit funding for embryonic stem cell research. On August 23, U.S. District Judge Royce C. Lamberth issued a preliminary injunction in Washington, D.C., halting all federal funding for basic research into embryonic stem cell technology. Stem cell research is believed to offer great hope in finding treatments to many diseases and illnesses including heart attacks, strokes and spinal cord injuries. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Avertisment îngrijorător al Oranizaţiei Mondiale a Sănătăţii: în anul 2020, un copil va muri în fiecare minut din cauza infecţiilor nosocomiale. Specialiştii spun că bacteriile devin tot mai rezistente la antibiotice, mai ales în ţările din estul Europei, şi că spitalele reprezintă mediul în care aceste micro-organisme se înmulţesc şi se răspândesc cel mai uşor.

Nu degeaba se spune că nu e bine să ne tratăm dupa ureche. Dacă luăm antibiotice, antifungice sau antivirale fără sa fie prescrise de medic, organismul se obişnuieşte cu acestea, ceea ce le diminează sau anulează complet efectul. În acelaşi timp, bacteriile se obişnuiesc şi ele cu antibioticul şi dezvoltă rezistenţă, astfel încât să supravieţuiască acelui timp de medicament. Folosirea exagerată a antibioticelor este motivul pentru care în spitalele din Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Macedonia şi Rusia tot mai multe bacterii devin rezistente iar boli precum tuberculoza sau malaria devin tot mai greu de tratat.

România se confruntă cu unele dintre cele mai ridicate niveluri ale rezistenței la antibiotice dintre țările Uniunii Europene, mai ales când vorbim despre infecţiile intraspitaliceşti. De exemplu, în cazul bacteriei Pseudomonas Aeruginosa, nivelul rezistenței este cel mai ridicat din Europa, conform Centrului European de Prevenţie şi Control al Bolilor. De asemenea, se mai înregistreaza rezistență crescută la antibiotice şi în cazul Acinetobacter, Ecoli şi Stafilococul Auriu. Dar cea mai mare îngrijorare provoacă rezistenţa la medicamente a bacteriei Klebsiella Pneumoniae, cauză majoră a infecţiilor dobândite în spital atât de nou-născuţi cât şi de pacienţii din secţiile de terapie intensivă.

Tot mai mulţi români înghit antibioticele ca pe bomboane, arată cifrele oficiale.

Gilda Popescu, pneumolog la Institutul „Marius Nasta” din Bucureşti: „În ultimii ani ne-am confruntat cu această problemă infecţiei cu clostridium difficile la pacienţii cu tuberculoză, dar şi cu alte tipuri de infecţii bacteriene pentru care au urmat tratament la domiciliu.”

Conf. univ. dr. Mihaela Lupşe, medic primar boli infecţioase: „Tratarea unor infecţii produse de aceşti microbi rezistenţi este extrem de dificilă, necesită pe de o parte antibiotice speciale şi durate mai lungi de spitalizare, costuri mai mari, risc de deces mai mare.”

România nu are o statistică a deceselor provocate de infecţiile din spitale. La nivel european ştim că 25.000 de oameni îşi pierd viaţa anual din cauza bacteriilor rezistente care nu răspund la tratamentele clasice.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: „Până în anul 2050, dacă statele nu iau măsuri foarte clare în acest sens, o să ajungem să înregistrăm 10 milioane de decese anual datorată bacteriilor multirezistente la antibiotice

Pacienţii ştiu care e pericolul, dar cu toate acestea mulţi recunosc că se tratează singuri: „Am luat foarte mult timp antibiotic şi acum chiar nu mai vreau. Oricum imunitatea mea e la pământ din cauza lor.”

40% dintre români recunosc că au luat antibiotice chiar şi pentru guturai, în condiţiile în care doar 17% dintre europeni au apelat la un tratament atât de puternic pentru această boală, arată studiile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Incident grav în Cluj: un bărbat a căzut în puțul liftului. Victima a fost intubată și transportată la spital
Incident grav în Cluj: un bărbat a căzut în puțul liftului. Victima a fost intubată și transportată la spital
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...