Obiceiul sănătos de dimineață care ar putea prelungi viața 

Data actualizării: Data publicării:
cafea
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Efectele pozitive asupra sănătății ale consumului regulat de cafea, un obicei îndelung disputat de-a lungul timpului, au fost confirmate de două studii ample efectuate recent în zece țări europene și în Statele Unite.

cafea
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Fiind vorba de studii observaționale, acestea nu dovedesc însă cauza și efectul, au avertizat cercetătorii printre care se numără și experți independenți.

Persoanele care consumă aproximativ trei cești de cafea pe zi, inclusiv decofeinizată, ar avea o speranță de viață mai mare în comparație cu cele care nu au acest obicei, conform datelor cercetării europene care a analizat date de la 520.000 de bărbați și femei cu vârsta peste 35 de ani care au luat parte, timp de 16 ani, la studiul EPIC (European Perspective Investigation into Cancer and Nutrition), notează Agerpres.

''Am constatat că un consum crescut de cafea a fost asociat unui risc mai mic de mortalitate de orice cauză, în special ca urmare a bolilor circulatorii și ale sistemul digestiv'', a declarat Marc Gunter, reprezentant al Agenției Internaționale de Cercetare în Domeniul Cancerului, unul dintre principalii autori ai studiului.

Acesta reprezintă studiul cu cea mai mare anvergură desfășurat vreodată în Europa cu privire la efectele cafelei asupra sănătății și longevității, cea mai populară băutură din lume, cu circa 2,25 miliarde ce cești consumate zilnic, mai arată sursa citată.

''Aceste rezultate au fost similare în zece țări europene cu obiceiuri și culturi diferite'', a precizat Marc Gunter.

Studiul ''oferă, de asemenea, informații importante cu privire la posibilele mecanisme care stau la baza efectelor benefice ale cafelei'', excluzând cofeina.

Cafeaua este deosebit de bogată în antioxidanți care joacă un rol important pentru prevenirea cancerului, subliniază cercetătorii.

Al doilea studiu a fost realizat în Statele Unite și a inclus peste 185.000 de adulți având origini diferite și vârsta între 45 și 75 de ani, monitorizați o perioadă medie de șaisprezece ani.

Autorii au descoperit o asociere între consumul ridicat de cafea și scăderea riscului de mortalitate ca urmare a bolilor cardiovasculare, respiratorii și renale, dar și a cancerului și diabetului.

Potrivit cercetării, persoanele care beau o ceașcă de cafea pe zi au prezentat un risc cu 12% mai redus de a muri pe parcursul studiului în comparație cu cele nu au consumat această băutură, procent care a crescut la 18% în cazul celor care au servit trei cești pe zi.

Ca și în cazul studiului european, efectele au fost similare în cazul sortimentelor de cafea fără cofeină.

Aproximativ 75% dintre persoanele adulte din Statele Unite consumă cafea, dintre care 50% practică acest obicei zi de zi.

''Nu putem spune publicului 'beți cafea pentru a vă prelungi viața', însă putem constata o asociere'', a declarat Veronica Setiawan, profesoară de medicină preventivă la Universitatea California de Sud, autoare principală a cercetării.

Marc Gunter, autorul studiului european, s-a exprimat la rândul său într-o manieră asemănătoare. ''Ținând cont că este vorba despre studii observaționale — care nu dovedesc legătura dintre cauză și efect — nu putem în acest stadiu să recomandăm un consum mai mare sau mai mic de cafea'', a spus el adăugând însă că ''rezultatele sugerează că un consum moderat, de până la trei cești pe zi, poate avea efecte benefice asupra sănătății''.

O analiză a biomarkerilor metabolici în cadrul unui subgrup format din 14.000 de participanți la studiul european indică pe de altă parte că persoanele care consumau cafea aveau un ficat mai sănătos.

Profesorul Elio Riboli, directorul Facultății de Sănătate Publică din cadrul Imperial College din Londra, care a participat la această lucrare, a declarat că ''rezultatele studiului european consolidează numărul tot mai mare de indicii care sugerează că un consum de cafea nu este doar lipsit de risc, ci poate avea efecte de protecție''. ''Deși sunt necesare mai multe studii, putem spune că rezultatele acestui studiu european de mare amploare le confirmă pe cele ale cercetărilor realizate anteriore în lume'', a declarat el.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a încetat în 2016 să includă cafeaua printre factorii cancerigeni asociație cancerului de vezică urinară precizând că această băutură reduce riscul de tumori uterine și hepatice, mai arată AFP.

Rezultatele ambelor studii, ajustate în funcție de factori de risc precum fumatul, au fost publicate luni în jurnalul american ''Annals of Internal Medicine''.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”