Rata mortalităţii, cauzată de cancerul de sân, este de 3 ori mai mare în România, faţă de media europeană. În prezent, potrivit unui studiu, realizat de compania Deloitte, o româncă moare, la fiecare 3 ore, din cauza acestei maladii.
Din cele 7.500 de cazuri noi care apar anual în România, jumătate sunt descoperite în stadii avansate. Mihaela se numără printre pacienţii cu şansă. A descoperit acum 6 ani, la un control de rutină, că are cancer în fază incipientă.
„Am descoperit diagnosticul la vârsta de 40 de ani, mergând să-mi fac o mamografie. Am fost operată, am urmat tratamentnul cu chiomoterapie. A urmat radioterapia, tratamentul hormonal şi după care, am mers la medic din 6 in 6 luni”, spune Mihaela Radu, Asociația de spirijin a pacientului oncologic.
Medicii recomandă ca mamografiile să fie făcute periodic.
„Dacă vorbim despre paciente de peste 40 de ani, ele ar trebui să facă o mamografie la doi ani interval, indiferent că ele sunt simptomatice sau nu, deci indiferent că le observă, că au o problemă, că au dureri de sân sau nu”, afirmă Elena Teodorescu, medic primar radiologie şi imagistică medicală.
În ultimii doi ani, doar 5 % din femeile adulte din România şi-au făcut o mamografie în ultimii doi ani.
„Cancerul, de multe ori , e o boală mută, liniştită. Ea nu produce efecte neplăcute pentru noi, până când nu ajunge în stadii avansate de boală”, afirmă Adrian Pană, expert politici de sănătate.
În acest context, Coaliţia pentru sănătatea femeii doreşte să introducă, de anul viitor, un program de screening la nivel naţional, prin care femeile cu vârste între 50 şi 69 de ani, să facă analizele gratuit, odată la doi ani.