La Reşiţa, părinţii unei fete aşteaptă de opt ani finalul unei anchete de malpraxis. Copila lor nu mai vede cu un ochi după un accident banal şi un lanţ de intervenţii medicale eşuate, crede familia. Investigaţia a fost clasată, iar avocatul spune că oamenii legii nu şi-au făcut treaba. La insistenţele apărătorului, cazul a fost redeschis, dar avocatul spune că erorile continuă.
În aprilie 2012, chiar în noaptea de înviere, viața familiei Gherle urma să se schimbe radical. Micuța lor, Mălina, alerga în curtea bisericii, se împiedica și se zgâria la ochi.
Imediat, mama a dus-o pe fetița care avea patru ani la camera de gardă de la Spitalul Judeţean din Reşiţa.
Liliana Gherle, mama fetiței: Au curățat fetița, au spus că nu-i rană deschisă, să nu mă sperii că 2-3 zile se va umfla.
Medicii au trimis copila acasă, dar lucrurile s-au complicat. Părinţii s-au întors cu ea la spital, doctorii au internat-o, dar după 11 zile se întâmpla nenorocirea.
Liliana Gherle, mama fetiței: S-a sesizat doamna doctor că fetiţa și-a pierdut vederea. Au început telefoanele pentru transfer, la Timișoara, la Louis Turcanu.
Felicia Quint, medic oftalmolog: M-am gândit că după 5 zile, când era aproximativ mai bine, să o trimit într-o clinică universitară. Am avut destul de mari probleme, am vorbit la telefon destul de mult timp până când a fost acceptat cazul la Timișoara.
Liliana Gherle, mama fetiței: Nici măcar nu a fost transfer. Eu m-am dus cu mașina personală, la UPU, la Pediatrie, de acolo ne-a trimis la ATI.
De la Timişoara, copila care nu mai vedea cu un ochi a fost trimisă la Spitalul de Oftalmologie din Bucureşti. Mama fetei îşi aminteşte că întâlnirea cu directoarea Monica Pop nu a fost deloc plăcută.
Liliana Gherle, mama fetiței: Doamna Pop m-a luat la întrebări, cum îmi permit pentru un abces să vin cu SMURD-ul de la Timișoara, nu s-a uitat pe RMN, nu s-a uitat pe acte și dă ordin de drenare, nu de operare.
Monica Pop, medic oftalmolog: Tot ce îmi aduc aminte este că eu nu am făcut nimic altceva decât să dau aprobare echipei de gardă în calitate de director, deci eu nu am îngrijit acest copil din punct de vedere medical.
Coșmarul familiei a continuat. Problema Mălinei s-a transformat într-una de viaţă şi de moarte.
Liliana Gherle, mama fetiței: Am operat-o în 14 mai, la Bagdasar Arseni, cu șanse zero de supraviețuire.
Viața fetiței a fost salvată, dar a rămas cu sechele mari. Fizice și psihice. În încercarea de a afla cine şi unde a greșit, mama Mălinei a făcut plângeri la Poliție și Parchet. Cinci ani, niciun avocat nu a vrut să preia cazul.
Liliana Gherle, mama fetiței: Am luptat singură, până în 2017, în luna martie.
Atunci, a găsit un avocat dispus să o ajute. După ce a studiat dosarul, acesta a constatat că ani la rând, ancheta nu a înaintat deloc.
Mircea Boboșa, avocat: Procedura penală prevede că, din momentul în care se face o plângere, presupușii făptuitori, trebuie chemați și audiați. În cazul nostru nu s-a întâmplat. S-a dat clasare, nimeni nu e vinovat.
Avocatul familiei a insistat să fie redeschis dosarul. Cererea a fost admisă, dar ancheta nu a progresat, aşa că apărătorul se gândeşte la soluţii radicale.
Mircea Boboșa, avocat: Legea îmi permite să dau în judecată Parchetul, ca să se constate că s-a tergiversat dosarul, gratuit.
În paralel, familia fetiţei care şi-a pierdut vederea pe jumătate este hotărâtă să ajungă până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului ca să îşi caute dreptatea.