O bacterie rară „mâncătoare de carne” se răspândește în Japonia. Unii pacienți mor în doar 48 de ore de la infecție

Data actualizării: Data publicării:
ilustrație bacterie streptococ
Boala are o rată a mortalității de până la 30%. Foto: Profimedia Images

O boală provocată de o bacterie „mâncătoare de carne” care poate ucide oamenii în 48 de ore se răspândește în Japonia, după ce restricțiile din pandemia de Covid-19 au fost reduse, scrie Bloomberg.

Numărul de cazuri de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS) înregistrate anul acesta, până la data de 2 iunie, a ajuns la 977, depășind recordul de 941 de cazuri stabilit pentru întreg anul trecut, potrivit Institutului Național pentru Boli Infecțioase care monitorizează STSS din 1999.

Boala are o rată a mortalității de până la 30%. Aproximativ 77 de oameni au murit după ce s-au infectat cu această bacterie în lunile ianuarie și martie, potrivit Ministerului Sănătății din Japonia.

Anul trecut, au fost raportate 97 de decese provocate de STSS - al doilea cel mai mare număr de victime din ultimii șase ani.

STSS este o infecție bacteriană rară, dar foarte gravă, care se poate dezvolta când bacteria se răspândește în țesuturile adânci și în sânge. Pacienții suferă inițial de febră, dureri musculare și vărsături, dar simptomele pot deveni mult mai grave foarte repede, provocând tensiune arterială scăzută, umflături și insuficiență multiplă de organe, în timp ce corpul intră în șoc.

„Chiar și cu tratament, STSS poate deveni letal. Din zece persoane cu STSS, până la trei dintre ele mor din cauza infecției”, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Cele mai multe cazuri de STSS sunt provocate de streptococii de grup A, care de obicei provoacă febră și infecții în gât la copii. În cazuri mai rare, streptococul beta-hemolitic de grup A poate deveni invaziv, atunci când bacteriile produc o toxină care le permite să intre în sânge, provocând boli grave precum șocul toxic.

Bacteria poate provoca fasceita necrozantă (cangrenă streptococică) „mâncătoare de carne”, care poate duce la pierderea membrelor. Totuși, cei mai mulți pacienți care se infectează au și alte probleme de sănătate care scad abilitatea corpului de a se lupta contra infecțiilor, precum cancer sau diabet, potrivit CDC.

Țările din Europa care au raportat o creștere a numărului de infecții

Infecțiile de acest tip au fost în mare parte eradicate în timpul pandemiei datorită restricțiilor impuse, precum purtarea măștii și distanțarea socială, dar după ce aceste măsuri au fost abandonate, multe țări au raportat o creștere a numărului de cazuri.

În decembrie 2022, cinci țări europene - Franța, Irlanda, Olanda, Suedia și Marea Britanie - au raportat o creștere a numărului de infecții cu streptococi de grup A, copiii sub 10 ani fiind cei mai afectați.

Japonia a avertizat că numărul de pacienți cu STSS a crescut din iulie 2023, în special în rândul celor sub 50 de ani.

CDC a anunțat că vârstnicii cu răni deschise sunt cei mai vulnerabili în fața STSS, inclusiv cei care au suferit operații recent.

Motivul numărului mare de infecții înregistrate anul acesta în Japonia nu a fost elucidat.

Profesorul Ken Kikuchi de la Universitatea de Medicină pentru Femei din Tokyo a avertizat: „Ne putem întări imunitatea dacă suntem expuși constant la bacterii. Dar acest mecanism a fost absent în timpul pandemiei de coronavirus. Așa că mai mulți oameni sunt acum susceptibili la infecții și acesta ar putea fi unul dintre motivele cazurilor în creștere.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri